La mall şi supermarket doar cu paşaportul COVID. Jurma: Veşti foarte bune

0
0
Spaţiile închise cresc riscul de transmitere a bolii COVID-19
Spaţiile închise cresc riscul de transmitere a bolii COVID-19

Autorităţile se gândesc deja să impună noi restricţii după ce în ultimele zile a crescut semnificativ numărul de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2. Una dintre măsuri ar putea fi ca accesul în spaţiile închise aglomerate să fie permis doar în baza certificatului COVID, model care funcţionează foarte bine în alte ţări europene

Numărul cazurilor noi de COVID-19 a sărit sensibil peste 1.000 în ultimele zile, dând peste cap previziunile autorităţilor care estimau o astfel de creştere undeva la mijlocul lui septembrie. 

În condiţiile în care şi numărul deceselor s-a dublat ieri, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că există discuţii între reprezentanţii ministerului său, cei ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi specialişti ai Institutului Naţional de Sănătate Publică să se impună restricţii de acces în spaţiile închise aglomerate, pentru persoanele nevaccinate. Astfel de locuri publice sunt barurile şi restaurantele, dar şi mall-urile sau instituţiile de stat. 

„Avem câteva principii de la care plecăm. Cel mai important este că ne dorim să ţinem şcolile deschise cât mai mult timp posibil, aşa cum este în ordinul comun acum, până la 6 la mie incidenţă într-o localitate. Şcolile vor fi deschise pentru învăţământul faţă în faţă, dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce priveşte situaţia infecţiilor la copii. Un al doilea principiu şi un al doilea obiectiv pe care îl avem este să nu restricţionăm circulaţia persoanelor vaccinate. Şi un al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare ale economiei care au avut de suferit anul trecut, cum este, de exemplu, sectorul HoReCa”, a explicat ministrul Sănătăţii. 

Briefing Guvern - măsuri covid - Ioana Mihăilă - 24 iun 2021 / FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul a mai spus că o variantă de lucru este ca în restaurante şi baruri, unde riscul de transmitere este foarte mare, accesul să se facă fie pe baza certificatului european, fie pe baza celui de vaccinare. Mihăilă a adăugat că toate certificatele vor fi verificate. 

„Acum, incidenţa, inclusiv în Bucureşti, este de sub 1 la mie, dar ritmul de creştere a infecţiilor este mai accelerat faţă de predicţiile INSP din urmă cu o lună, de exemplu. Deci, creşterea este mai accelerată, lucru la care ne aşteptam, de altfel, pentru că acest lucru l-am observat şi în alte ţări europene care sunt acum în plin val patru, o creştere accelerată a numărului de cazuri, tocmai din cauza contagiozităţii crescute a tulpinii Delta”, a mai spus ministrul. 

Jurma: Veşti foarte bune 

Cercetătorul Octavian Jurma a calificat aprobarea certificatului verde pentru uzul intern drept o veste foarte bună, un prim pas pentru reluarea controlului pandemiei. „E păcat că a trebuit să aşteptăm până am trecut de 1.000 de cazuri pe zi ca să adoptăm o măsură care ar putea să înjumătăţească numărul de cazuri noi şi să dubleze rata de vaccinare în rândul tinerilor”, a spus cercetătorul. 

Situaţia schizofrenică, mai arată acesta, în care autorităţile au permis organizarea de evenimente cu mii de participanţi cerând organizatorilor respectarea condiţiilor din certificatul verde fără ca acesta să poată fi utilizat ne-a costat deja foarte mult. „Pentru că în luna august au fost ridicate restricţiile pentru evenimente cu mai mult de 500 de persoane şi au avut loc deja numeroase festivaluri laice şi religioase cu mii de participanţi în condiţii precare de siguranţă care au alimentat creşterea accelerată din această perioadă. Rezultatul se vede în curba cazurilor noi din spitale”, a comentat cercetătorul. 

Adoptarea certificatului verde face ca aceste evenimente să devină parte din soluţie în loc să fie parte din problemă. „Intrarea pe baza de cod QR sau alte mijloace de verificare electronică instantanee a stării epidemiologice va creşte motivaţia pentru vaccinare, declararea bolii şi testare, adică exact ceea ce ne dorim să stimulăm în România pentru combaterea pandemiei. Este o decizie extrem de importantă pentru că dacă un festival mare, de calibrul Untold, îşi poate asuma costurile pentru sistem intern privat de triaj epidemiologic electronic, pentru a se conforma voluntar, micile festivaluri (dar mult mai numeroase) au nevoie de un sistem simplu, pe bază de aplicaţie, prin care să verifice validitatea codului QR prezentat de participanţi. Nu mă îndoiesc că este doar o chestiune de timp până când şi industria ospitalităţii va avea acces la acest sistem simplu şi eficient de triaj epidemiologic. Felicitări Ministerului Sănătăţii pentru îndrăzneala de a apuca taurul negaţionist de coarne şi a stabili clar că triajul epidemiologic în pandemie nu este discriminare. Este singura şansă de a ţine pandemia sub control, fără să ne închidem iarăşi în case. Vaccinaţi-vă acum dacă doriţi să intraţi la un festival sau spectacol fără grijă în următoarele săptămâni”, conchide cercetătorul.  

pandemie masca 1

Cum e la alţii 

Măsurile luate în calcul de autorităţile române sunt deja funcţionale în multe ţări ale UE. Astfel, în Austria, persoanele nevaccinate nu au voie să intre în hoteluri şi restaurante, în cluburi sau frizerii, nici la teatre şi nici la concerte sau piscine. În Cehia, accesul în restaurantele din interior precum şi la evenimentele culturale este interzisă pentru nevaccinaţi. Totodată, acestea nu au voie să-şi viziteze rudele internate în spitale sau în casele de îngrijire. 

În Franţa, nevaccinaţilor nu le este permisă participarea la evenimente cu mai mult de 50 de persoane, nu pot călători pe distanţe lungi cu mijloacele de transport şi nici intra în căminele de bătrâni, centre sociale, mall-uri, restaurante sau spitale. În plus, a fost impusă obligativitatea unor categorii profesionale cum este personalul medical. 

În Italia, lista interdicţiilor include, dincolo de cafenele, restaurante, şi piscine, săli de sport, spectacole, parcuri de distracţii, săli de jocuri, cazinouri, competiţii sportive, târguri, conferinţe, congrese şi concursuri publice. De menţionat că persoanele nevaccinate pot evita aceste restricţii în condiţiile în care prezintă teste RT-PCR negative sau un certificat care atestă trecerea prin boală.        

Statul nu trebuie să acopere costurile testării  

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, consideră că, în condiţiile în care există posibilitatea vaccinării gratuite în cazul COVID-19, statul n-ar trebui să plătească testarea periodică a personalului medical care refuză să se imunizeze. Oficialul mai spune că alegerea individuală de a nu fi vaccinat îi influenţează pe toţi cei care contribuie cu bani la sistemul de sănătate, care îşi riscă sănătatea pentru că vin în contact cu o persoană nevaccinată, şi pe bolnavii cronici care probabil vor fi în dificultatea de a ajunge în spitalele ocupate de persoane nevaccinate şi infectate cu SARS-CoV-2.

test covid

„Este vorba că statul, din banii colectaţi de la bugetari şi de la cei care lucrează în privat, a făcut eforturi deosebite, atât pentru a asigura, anul trecut şi anul acesta, spitalizare, tratament şi concediile medicale pentru cei care au fost infectaţi, carantinaţi din diverse motive şi, de asemenea, a făcut eforturi deosebit de mari pentru a asigura accesul gratuit la vaccinare. Ceea ce vrem să transmitem acum este că accesul la vaccinare este gratuit, că alegerea individuală de a fi sau nu vaccinat ne influenţează pe toţi cei care contribuim cu bani la sistemul de sănătate, dar şi pe toţi cei care ne riscăm sănătatea pentru că venim în contact cu o persoană nevaccinată, aşa cum influenţează şi pe bolnavii cronici care, probabil, iarăşi vor avea dificultate de a ajunge în spitale pentru că ele vor fi ocupate cu persoane nevaccinate infectate cu SARS-CoV-2”, a declarat ministrul.

Ministrul a adăugat că statul testează gratuit persoanele care dezvoltă simptome, persoanele care sunt la risc, pacienţii oncologici care trebuie să se interneze în spitale, persoanele care vin în contact cu bolnavii, testează gratuit copiii din şcoli, în unităţile de primiri urgenţe, în cele mai multe spitale în cazuri de pacienţi internaţi. „Părerea mea personală este că, atunci când vorbim de a testa persoane care au libertatea de a alege să se vaccineze gratuit, statul nu ar mai trebui să acopere aceste costuri”, a declarat Mihăilă. 

59,48% din personalul medical aflat în contact cu pacienţii - medici, asistenţi medicali, infirmieri, brancardieri - din unităţile sanitare cu paturi din sistemul public este vaccinat împotriva COVID-19

Mai multe ţări europene au luat decizia vaccinării obligatorii a personalului medical, printre altele Grecia, Franţa sau Italia.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri