Jucăriile la control: ANPC a constat nereguli la 90% din operatorii economici verificați. Amenzi de peste patru milioane de lei

0
Publicat:

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat aproape 1.000 de operatori economici care comercializează jucării. Au fost găsite nereguli în majoritatea magazinelor și au fost date amenzi ce depășesc patru milioane de lei.

Amenzi de peste 4 milioane de lei aplicate magazinelor de jucării - Foto adobestock
Amenzi de peste 4 milioane de lei aplicate magazinelor de jucării - Foto adobestock

Comisarii ANPC au desfășurat mai multe acțiuni de control în toată țara pentru a  verifica modul de respectare a prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, inclusiv la comerţul online (analiza site-urilor de prezentare şi publicitate). 

Mai exact, au fost verificați 963 de operatori, iar la 875 au fost găsite abateri. Au fost date 864 de amenzi, în valoare totală de 4,25 milioane de lei, și au fost emise 419 avertismente. 

Nu de puţine ori, din neatenţie şi ignorând avertismentele de pe ambalajul sau eticheta produsului, părinţii cumpără copiilor jucării care nu sunt potrivite vârstei acestora, şi care le pot pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa. De aceea, este important să fim foarte atenţi la cumpărarea jucăriilor, pentru a nu transforma bucuria copiilor într-o tragedie”, a transmis preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca. 

Majoritatea companiilor verificate realizează, pe piaţă, vânzarea directă de jucării, numărul acestora ridicându-se la 947, dintre care la 872 au fost înregistrate nereguli.  Din punctul de vedere al produselor controlate, numărul acestora a depăşit 630.000 bucăţi, în valoare de aproximativ 3,8 milioane lei. La circa 550.000 produse dintre cele verificate, în valoare de aproximativ 1,1 milioane lei, au fost identificate diferite abateri”, au precizat reprezentanţii ANPC în comunicatul de presă. 

În plus, au fost oprite temporar de la comercializare 480.000 produse, până la remedierea deficienţelor constatate. Mai mult decât atât, au fost oprite definitiv de la vânzare 65.000 de jucării, în valoare de 600.000 de lei. 

Nereguli constatate: 

Cele mai importante nereguli constatate au fost:  

- lipsa menționării pe eticheta jucăriei a denumirii, adreseiși datelor de contact ale producătorilor şi/sau a importatorului 

- lipsa menționării pe eticheta jucăriei a numărului unic de identificare a lotului 

- lipsa menționării pe eticheta jucăriei a marcajului CE sau utilizarea unui marcaj neconform 

- lipsa menționării pe eticheta jucăriei a elementelor de identificare/instrucțiuni de utilizare în limba română sau documentație tehnică 

- comercializarea unor jucării deteriorate sau cu ambalaj deteriorat 

- comercializarea unor jucării fără a avea menționată, pe etichetă, compoziția chimică 

- comercializarea unor jucării fără a avea menționată, pe etichetă, avertismentele generale (de vârstă), cele specifice, precum și indicațiile privind precauțiile de utilizare 

- comercializarea unor jucării care imită produse alimentare 

- comercializarea unor jucării care conțin substanțe toxice/necunoscute, fiind considerate periculoase 

- comercializarea unor jucării notificate în sistemul de alertă europeană pentru produse nealimentare RAPEX, deși vânzarea acestora este interzisă 

- comercializarea unor jucării care conțineau fibre textiledrept păr al păpușii, care se desprindeau ușor, a unor jucării cu diferite umpluturi sau cu bandă elastică, cu inel la capăt, care puteau pune în pericol siguranța utilizatorilor 

- nerespectarea regimului promoțiilor (lipsa menționăriidatei la care încetează/sau a mențiunii că promoția este valabilă în limita stocului disponibil) 

- comercializarea unor jucării fără a avea afișat prețul de vânzare 

- lipsa autorizație de funcționare. 

ANPC a inspectat site-urile a 16 operatori economici care vând online jucării, dintre care la trei au fost găsite abateri. Amenzi de 11.000 de lei au fost aplicate.  

Printre problemele constatate la comercianții online de jucării se numără: includerea în site-uri a prevederilor legale abrogate privind dreptul de denunțare unilaterală a contractului; lipsa unui formular sau afișarea unui termen incorect pentru retragerea din contract; nerespectarea termenului de livrare; vânzarea de jucării fără instrucțiuni și informații traduse în limba română; și neafișarea perioadei de desfășurare a promoțiilor sau a sintagmei "în limita stocului disponibil". 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite