ANPC a aplicat amenzi în valoare de 37.000 de lei pentru vânzarea de produse din tutun minorilor

0
Publicat:

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi în valoare de 37.000 de lei unor operatori economici ai căror vânzători au comercializat produse din tutun unor minori, potrivit unui comunicat de presă.

foto femeie care rupe o țigară
Foto: doc.ro

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a depistat, în timpul unor acţiuni de control operative la chioşcuri comerciale, amplasate în Bucureşti, operatori economici ai căror vânzători au comercializat produse din tutun unor minori. Astfel, echipa aflată în control a observat că reprezentanţii operatorilor economici Horeca Băuturi SRL şi Carion Press SRL au vândut produse care conţin tutun, unor persoane ce nu aveau împlinită vârsta de 18 ani, fapt verificat de comisarii ANPC au constatat că persoanele care au achiziţionat produsele din tutun sunt minori.În consecinţă, echipa de comisari a aplicat următoarele sancţiuni: amenzi contravenţională în cuantum de 37.000 lei; un avertisment; suspendarea activităţii pe o perioadă de 30 zile, pentru ambii operatori economici; oprirea definitivă de la comercializare a produselor contrafăcute, care au fost sigilate şi lăsate în custodia operatorului economic”, se spune în comunicatul instituţiei.

Conform sursei citate, abaterile de la legislaţie constatate au fost: comercializarea produselor din tutun minorilor; comercializarea unor jucării din material de pluş, ce imită personaje Disney, pentru care operatorul economic nu a putut prezenta documente care să ateste originalitatea acestora; comercializarea unor produse nealimentare fără elemente de identificare şi caracterizare; comercializarea unor produse cosmetice fără a avea eticheta tradusă în limba română; comercializarea unor produse din material textil fără a avea evidenţiată traducerea în limba română a compoziţiei fibroase. Produsele copii după mărci consacrate au fost sigilate.

ANPC menţionează că, pe 31 martie 2024, a intrat în vigoare Legea nr. 64/2024, care modifică Legea nr. 349/2002, introducând ANPC printre instituţiile cu atribuţii de control în domeniul comercializării cu tutun, produse din tutun, înlocuitor de tutun, precum şi a tuturor dispozitivelor de fumat sau inhalat tutun sau înlocuitor de tutun.

Ca atare, noul act normativ prevede, ca sancţiuni, pentru încălcarea dispoziţiilor sale următoarele: la prima abatere, aplicarea unei amenzi contravenţionale în valoare de 10.000 lei, la care se adaugă măsura complementară de suspendare a activităţii comerciale timp de 30 zile; la prima abatere, aplicarea unei amenzi contravenţionale în valoare de 20.000 lei, la care se adaugă măsura complementară de închidere a unităţii.

„Ca părinte, mă revoltă că, deşi este interzisă vânzarea de ţigări minorilor, prin lege, că este de notorietate faptul că fumatul este foarte nociv şi cauzează probleme grave de sănătate, mai ales în cazul copiilor, există operatori economici care ignoră legea şi vând ţigări minorilor, fără nici o reţinere. Niciun părinte responsabil nu doreşte să-şi expună copilul pericolului dependenţei de tutun. De la fumat până la consumul de droguri, este doar un pas, şi acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi, mai ales pe cei care sunt părinţii acestor minori”, a spus Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC.

Instituţia aduce la cunoştinţa operatorilor economici că, în cazul constatării unor acte de vânzare a unor astfel de produse, reglementate prin Legea nr. 64/2024, ANPC va proceda la extinderea acţiunii de control şi la sancţionarea companiilor, în consecinţă.

De asemenea, în comunicat se menţionează că ANPC a sesizat organele abilitate ale statului privind comercializarea produselor contrafăcute. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite