Instabilitatea politică amână examenul de rezidenţiat. Noua dată este de 8 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Examenul de rezidenţiat de anul acesta se amână pentru data pe 8 decembrie, în contextul în care Guvernul nu are un ministru al Educaţiei. Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, dă vina pe preşedintele Iohannis pentru situaţia creată şi susţine că nu există posibilitatea unei ordonanţe de urgenţă.

Examenul de rezidenţiat din acesta toamnă – care trebuia să aibă loc pe 17 noiembrie – a fost amânat, pentru că nu există un ministru al Educaţiei, care să semneze ordinul privind modul de organizare a concursului.

Săgeţi către Iohannis

„Ne aflăm într-o situaţie fără precedent. Deşi am sperat să nu ajungem aici şi am sperat că vom avea un ministru al Educaţiei în baza propunerii transmise de către premier preşedintelui României, iată că ne vedem nevoiţi să luăm o decizie de amânare a concursului pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a îngriji şi a ajuta semenii”, a declarat Sorina Pintea. 

”Această situaţie putea fi evitată, dacă omul cu cea mai mare funcţie în stat ar fi înţeles sau nu măcar i-ar fi păsat.  Jocurile politice nu trebuie să afecteze sănătatea. Sănătatea nu are culoare politică, domnule preşedinte”, a adăugat ministrul Sănătăţii, explicând că din cele 7 ordine ministeriale necesare pentru organizarea examenului de rezidenţiat, 3 necesită semnături şi din partea ministrul Sănătăţii şi din partea celui al Educaţiei. 

Întrebată despre posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă pentru organizarea examenului de rezidenţiat la timp, Pintea a susţinut că orice modificare a Ordonanţei nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului tot ar avea nevoie de semnătura ministrului Educaţiei, având în vedere că M.E.N. este co-iniţiator al respectivei ordonanţe. „Din punct de vedere legal nu s-a găsit o soluţie. Noi am aşteptat până astăzi ceva de la preşedinte, dar el nu a înţeles că nu joci politic cu sănătatea. Trebuie să punem întrebări preşedintelui”, a adăugat Pintea. 

Întrebată ce garanţii există că examenul va fi organizat pe 8 decembrie, având în vedere că lupta dintre cele două Palate este în plină desfăşurare, Pintea a observat că preşedintele Iohannis e obligat constituţional să numească miniştrii interimari şi că nu crede „că preşedintele va încălca în modul acesta Constituţia”. Ministrul Sănătăţii face referire la decizia CCR prin care Iohannis este obligat să numească urgent miniştrii PSD.

Noul calendar

Concursul Naţional se va desfăşura în data de 8 decembrie, astfel: înscrierea candidaţilor 28 octombrie -11 noiembrie, transmiterea listelor cu candidaţii înscrişi de către direcţiile de sănătate publică cel târziu 14 noiembrie, centralizarea listelor de către Ministerul Sănătăţii cel târziu 25 noiembrie, pentru data de 27 noiembrie se propune afişarea pe site a listelor cu candidaţii admişi, până cel târziu pe 29 noiembrie  - sesizarea de către candidaţii a eventualelor erori de redactare.

În 5 decembrie este programată afişarea pe site a repartizării candidaţilor pe săli, în funcţie de domeniul pentru care s-au înscris, desfăşurarea concursului 8 decembrie, alegerea posturilor sau a locurilor în funcţie de punctajul obţinut, în datele de 17, 18 şi 19 decembrie, semnarea contractelor individuale de muncă între 6 şi 14 ianuarie 2020, iar repartiţia pe clinici de pregătire între 14 şi 16 ianuarie 2020.

Pentru ca examenul să se poată desfăşura în condiţii optime conform actualei cronologii, metodologia de organizare, comisiile de specialitate şi numărul de locuri/posturi trebuie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sănătăţii şi Educaţiei.

În momentul de faţă acest lucru nu poate fi realizat din cauza absenţei Ministrului Educaţiei şi a faptului că instituţiile statului pasează între ele responsabilitatea soluţionării acestei crize, susţine Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite