CCR a publicat motivarea deciziei prin care preşedintele Iohannis este obligat să numească „de îndată” miniştrii PSD DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Dorneanu Inquam Photos
Valer Dorneanu Inquam Photos

Curtea Constituţională (CCR) a publicat miercuri motivarea deciziei prin care îl obligă pe preşedintele Iohannis să îi numească de îndată pe Niculae Bădălău, Ioan Deneş şi Radu Oprea în fruntea ministerelor Energiei, Apelor, respectiv Mediului de Afaceri. În plus, şeful statului trebuie să o revoce „de îndată” pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

Decizia fusese adoptată de CCR pe 18 septembrie, iar în comunicatul CCR de la acel moment se arăta că revocarea trebuie să fie făcută ”deîndată”.

Preşedintele Iohannis a declarat că deciziile referitoare la punerea în aplciare a hotărârilor CCR le va lua „după publicarea şi analiza motivării deciziei care va fi, probabil, publicată, în perioada imediat următoare”. 

Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis va trebui să emită ”de îndată” decretul de revocare din funcţie a ministrului justiţiei, Ana Birchall, în urma publicării deciziei Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională a admis în 18 septembrie sesizarea premierului pe tema refuzului preşedintelui de a numi miniştri interimari. Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele trebuie să numească interimarii propuşi de premier, dar precizează că premierul trebuie să meargă în Parlament pentru remaniere, urmare a retragerii ALDE de la guvernare. 

Astfel, şefuls tatului trebuie să numească „de îndată” propunerile de miniştri interimari ai premierul Viorica Dăncilă, transmise în data de 27 august, preşedintelui Klaus Iohannis: la Energie – ministrul Economiei, Niculae Bădălău, la Mediu – ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi la Relaţia cu Parlamentul – ministrul pentru Mediul de afaceri, antreprenoriat şi comerţ, Radu Oprea. Cei trei urmează să-i înlocuiască interimar în funcţie pe miniştrii Anton Anton, Graţiela Gavrilescu şi Viorel Ilie, care, marţi, după şedinţa de guvern şi-au depus demisia. Decizia demisionarilor a fost luată după ce conducerea ALDE a decis luni retragerea de la guvernare.

Interimatele celor trei nu pot depăşi 45 de zile, conform Constituţiei. În acest interval, premierul trebuie să vină în Parlament pentru a primi un nou vot de validare. În cazul în care PSD nu strânge 233 de voturi (majoritate absolută), Guvernul nu pică, ci, teoretic, are şansa unei noi încercări.

Decizia Nr.504 Conflict by Anonymous yXnufvBc on Scribd

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite