INFOGRAFIE Adevărul despre România: femeile au încredere în Biserică, bărbaţii în Armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încrederea femeilor în Biserică este puţin mai mare decât cea a bărbaţilor FOTO Adevărul
Încrederea femeilor în Biserică este puţin mai mare decât cea a bărbaţilor FOTO Adevărul

Românii au mai multă încredere în DNA şi ANI decât în Parlament şi Preşedinţia României. Cei mai mulţi români au încredere în Biserică şi în Armată, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Inscop la comanda ziarului „Adevărul“, în cadrul proiectului Adevărul pentru România.

Sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“ a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“. 

Sondajul a fost realizat în perioada 21 - 28 februarie 2013, volumul eşantionului a fost de 1.066 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, eroarea maximă admisă fiind de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

67% din români au încredere în Biserică şi 63% în Armată, aprecierea faţă de aceste două instituţii fiind mult mai mare decât faţă de celelalte, dar în tendinţă descrescătoare.  Din rezultatele sondajului reiese că românii au încredere în instituţiile de forţă şi mai puţin în instituţia care se află în centrul democraţiei, Parlamentul. Românii apreciază SRI în procent de 48%, Poliţia, în procent de 47%,  Serviciul de Informaţii Externe 42% şi doar 33% au încredere în Parlament.

Încrederea femeilor în Biserică este puţin mai mare decât cea a bărbaţilor. Pe de altă parte, bărbaţii au încredere mai mare decât femeile în Armată, în SRI, în DNA, SIE, Preşedinţie şi Parlamentul European.  Potrivit Inscop, persoanele cu studii primare au încredere foarte mare în Biserică (80%), în timp ce persoanele cu studii superioare au încredere mai mare în SRI şi SIE, decât celelalte categorii, dar mai mică în Poliţie, comparativ cu populaţia cu studii medii şi primare.

În ciuda acuzaţiilor de politizare ce se aduc în spaţiul public Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Agenţiei Naţionale de Integritate, acestea au câştigat încrederea mai mult de 40% din români.

Totuşi 55% din români au puţină şi foarte puţină încredere în DNA, iar 60% puţină şi foarte puţină încredere în ANI. Preşedinţia României se află la coada încrederii populaţiei cu doar 30% încredere.
Populaţia cu venituri mari are o încredere mare în Parlamentul European şi semnificativ mai redusă în Parlamentul României. De asemenea, Preşedinţia se bucură de un nivel de încredere mai mare în rândul acestei categorii, potrivit INSCOP. 

Click pentru a mări infografia

Infografie adevarul despre romania
SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite