INFOGRAFIE Adevărul despre România: paradoxal, în timp ce nemţii şi britanicii ne pun la colţ, românii iubesc tocmai aceste ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Germania, una dintre ţările aflate în topul preferinţelor românilor FOTO Reuters
Germania, una dintre ţările aflate în topul preferinţelor românilor FOTO Reuters

Ţările faţă de care românii au sentimente mai degrabă negative sunt Ungaria (53%), Rusia (48%) şi Bulgaria (46%), potrivit unui sondaj efectuat de Inscop pentru ziarul „Adevărul“.

În clasamentul ţărilor preferate de români conduc Germania (77%), Marea Britanie (75%) şi Franţa (72%), potrivit unui sondaj realizat de institutul Inscop la comanda ziarului „Adevărul“ în cadrul proiectului Adevărul despre România. 

Sondajul a fost realizat în perioada 21 - 28 februarie 2013 pe un eşantion de 1.066 de persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. 

Atitudinea critică a Germaniei faţă de Bucureşti din perioada referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, în favoarea căreia au votat peste şapte milioane de români, nu a influenţat sentimentele românilor faţă de această ţară. Istoric, românii au fost admiratori ai hărniciei şi corectitudinii germane,  acesta fiind un mit recurent în imaginarul poporului.

Simpatia faţă de SUA, sub cea faţă de ţările Uniunii Europene

În privinţa Statelor Unite, sentimentele pozitive ale românilor se menţin la cote ridicate (71%), dar sub atitudinea faţă de principalele ţări europene (Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania).

Ţările faţă de care românii au sentimente mai degrabă negative sunt Ungaria (53%), Rusia (48%) şi Bulgaria (46%), potrivit Inscop. Institutul constată o fluctuaţie în funcţie de vârstă în privinţa sentimentelor faţă de Ungaria. Ţara vecină este evaluată negativ de 60,7% din românii între 18-35 de ani, de 45,2% din românii între 36 şi 50 de ani, 51,8% din categoria 51-65 de ani şi de 47% din cei peste 65 de ani.

Sentimentele negative faţă de Ungaria ale tinerilor români pot fi corelate cu rezultate din alte sondaje de opinie care arată o accentuare a etnocentrismului tinerilor români în raport cu comunitatea maghiară din Transilvania. Un studiu Gallup din „Tânăr în România. Raport de cercetare cantitativă şi calitativă“ arată că tânăra generaţie consideră că maghiarii din România au prea multe drepturi.

Infografie Adevărul despre România Infografie Adevărul despre România
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite