Infecţia HIV/SIDA afectează tot mai multe persoane trecute de 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infecţia cu HIV/SIDA, tot mai prezentă în rândul celor trecuţi de 50 de ani FOTO Shutterstock
Infecţia cu HIV/SIDA, tot mai prezentă în rândul celor trecuţi de 50 de ani FOTO Shutterstock

Tot mai multe persoane trecute de 50 de ani sunt infectate cu HIV/SIDA în Europa. Aşa arată cele mai recente statistici, conform cărora pacienţii sunt diagnosticaţi în stadii avansate de boală. Şi România se confruntă cu o creştere a ratei de infecţie cu HIV.

Concret, studiul publicat de presa internaţională arată că doar Portugalia a înregistrat o scădere a numărului de cazuri, în timp ce state precum România, (Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia, Polonia, Slovacia şi Regatul Unit înregistrează un număr tot mai mare de pacienţi. 

Noile infecţii sunt însă semnalate la persoane de 50 de ani sau chiar mai mult, în timp ce cazurile noi în rândul persoanelor tinere au rămas stabile.

Alarmaţi de numărul mare de cazuri în rândul populaţiei trecute de 50 de ani, specialiştii afirmă că este nevoie de programe complete de prevenire HIV, orientate către vârstnicii din Europa. 

Numărul de decese prin HIV/SIDA a scăzut 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), între 2000 şi 2016, numărul noilor infecţii a scăzut cu 39%, iar cel al deceselor legate de HIV a scăzut cu o treime, cu 13,1 milioane de vieţi salvate prin TAR (tratament antiretroviral). 

Cu toate acestea, numărul persoanelor care trăiesc cu HIV, care necesită un tratament pe toată durata vieţii, continua să crească. Astfel, aproximativ 36,7 milioane de persoane trăiesc cu HIV în lume, potrivit ultimelor date oferite de UNAIDS — Programul de Coordonare al ONU împotriva SIDA — pentru anul 2016.

În 2013, UNAIDS a estimat că 4,2 milioane de persoane de 50 de ani sau mai mult trăiau cu HIV în întreaga lume.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite