Cauzele răspândirii HIV în România, pe zone geografice: relaţiile homosexuale vs. relaţiile heterosexuale şi seringi infectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transmiterea HIV prin folosirea comună a seringilor este în creştere FOTO Shutterstock
Transmiterea HIV prin folosirea comună a seringilor este în creştere FOTO Shutterstock

Cazurile noi de HIV descoperite în ţară le indică specialiştilor că pacienţii din Moldova diagnosticaţi cu periculosul virus l-au luat printr-un comportament sexual diferit faţă de bolnavii diagnosticaţi cu aceeaşi afecţiune în Bucureşti sau Timişoara.

În România, căile de transmitere a Virusului Imunodeficienţei Umane (HIV) diferă în funcţie de zona în care sunt depistate cazurile noi. Potrivit managerului Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, profesorul Carmen Dorobăţ, medic primar boli infecţioase, în Moldova, principala formă de transmitere a virusului este sexul neprotejat, la parteneri cu orientare heterosexuală. 

În comparaţie, în centrele de monitorizare a pacienţilor cu HIV din Bucureşti şi din Vestul ţării, căile de transmitere în tendinţe sunt sexul neprotejat, la parteneri cu orientare homosexuală, şi utilizarea în comun a acelor şi seringelor infectate, spune Dorobăţ. Afirmaţiile susţinute de Carmen Dorobăţ joi, 27 iulie, într-o conferinţă de presă sunt confirmate de reprezentanţii Institutului „Matei Balş” din Bucureşti şi ai Spitalului de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” din Timişoara.

Situaţia din Moldova 

Centrul regional de supraveghere a bolnavilor cu HIV de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi are în evidenţă 1.515 de pacienţi din toate judeţele Moldovei. Dintre aceştia, 113 bolnavi au fost identificaţi şi diagnosticaţi anul trecut. În primele şase luni din 2017 infecţioniştii ieşeni au diagnosticat alţi 53 de pacienţi cu HIV.
 

„În arealul nostru geografic, calea principală de transmitere a virusului HIV este cea heterosexuală, spre deosebire de Vestul şi Sudul ţării, unde începe să crească calea de transmitere homosexuală şi pentru cei care utilizează droguri cu administrare intravenoasă. Discutăm însă despre un areal geografic la care creşterea unui anumit mod de transmitere nu înseamnă că durează zeci de ani, astfel că noi trebuie să fim atenţi asupra tuturor căilor de transmitere, chiar dacă nu sunt importante în regiune“, a explicat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. 

Situaţia din Sudul şi Vestul României

Potrivit dr. Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecţioase, purtător de cuvânt al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, în prezent, procentul pacienţilor care intră în contact cu virusul în urma relaţiilor de tip homosexual sau în urma folosirii comune a unor ace infectate este în creştere. Aceste tendinţe se observă mai ales în Bucureşti şi în Timişoara, după cum nuanţează specialistul.

„Datele pe care le avem noi, la Institutul «Matei Balş», arată că, într-adevăr, în România, în cadrul cazurilor noi de HIV, în procentul de 100% al cazurilor noi de HIV, începe să crească procentul celor care iau virusul prin transmitere homosexuală sau prin folosirea de droguri. Datele mai arată că, într-adevăr, acest fenomen este mai accentuat la nivelul Bucureştilor şi la nivel zonei de Vest a ţării, Timişoara în special. Acest fenomen este pregnant în zona Bucureştilor, nu şi în zonele rurale din tot sudul României”, a declarat Cătălin Apostolescu.

Medicul a mai adăugat că diferenţele nu ţin doar de arealul geografic în care sunt descoperiţi pacienţii, ci şi de situaţia socio-economică a acestora. „Nu este vorba doar despre zona geografică, cât şi despre nivelul de dezvoltare economic, nivelul de educaţie, nivelul de bunăstare din zona respectivă. Drogurile, în general, se consumă acolo unde sunt bani. Populaţia homosexuală are şi ea un profil socio-economic mai aparte. În general, sunt persoane educate şi cu venituri ridicate. Aspecte care nu se văd, să zicem, în mediul rural din zonele Vaslui, Botoşani”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Contactat de „Adevărul”, dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, a precizat că pacienţii noi descoperiţi cu HIV în centrul pe care îl reprezintă iau virusul, predominant, pe cale sexuală. „La noi, calea de transmitere prin droguri este mai puţin întâlnită. Din câte ştiu, aici domină Bucureştiul. În cazul nostru, predomină calea de transmitere heterosexuală şi homosexuală, într-adevăr. Nu ştiu să vă spun dacă calea de transmitere homosexuală este în creştere, dar este posibil să fie”, a explicat dr. Virgil Musta. 

În România funcţionează nouă centre de monitorizare a pacienţilor diagnosticaţi cu HIV/SIDA: două în Bucureşti şi câte unul în Constanţa, Iaşi, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Tîrgu Mureş şi Braşov. Primul caz de HIV diagnosticat în ţară a fost identificat în 1985, la un bărbat homosexual. 

Citeşte şi:

Care este diferenţa între SIDA şi HIV. „SIDA este un complex de boli care afectează organismul“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite