ÔÇ×├Än Rom├ónia, libertatea de exprimare e amenin┼úat─âÔÇť

0
0
Joseph Daul, liderul grupului Partidului Popular European
Joseph Daul, liderul grupului Partidului Popular European

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, avertizează că în România libertatea de exprimare este în pericol prin acţiunile actualului guvern care încearcă reducerea la tăcere a opoziţiei.

├Än Rom├ónia guvernul de coali┼úie social-liberal a ├«naintat pl├óngeri penale acuz├ónd 15 lideri ai opozi┼úiei de denigrare a statului. ÔÇ×Sunt ├«ngrozit. Nu pot s─â cred c─â ├«ntr-un stat membru al Uniunii Europene, dup─â mai mult de 20 de ani de la c─âderea comunismului, libertatea de exprimare este din nou ameni┼úat─â.

Istoria recent─â a ar─âtat c─â toate formele de totalitarism ├«ncep cu represiunea politic─â ┼či ├«ngr─âdirea dreptului la opinie", sus┼úine Daul. Potrivit acestuia, dezbaterea politic─â putere - opozi┼úie ar trebui s─â aib─â loc ├«n spa┼úiile publice, nu ├«n birourile procurorilor.

Metode comuniste

Liderul PPE mai spune c─â noile evenimente care au loc ├«n Rom├ónia ÔÇ×sparg toate limitele normale ale democra┼úiei ┼či trimit un semnal extrem de negativ ├«n ceea ce prive┼čte angajamentul recent afirmat al autorit─â┼úilor rom├óne de a respecta pe deplin statul de drept". ÔÇ×Inventarea du┼čmanilor na┼úiunii, a┼ča cum f─âcea Partidul Comunist, nu este altceva dec├ót o form─â de retoric─â radical─â, ├«n care vina este atribuit─â nu celui care ia o decizie proast─â, ci aceluia care atrage aten┼úia asupra ei. Guvernul de coali┼úie din Rom├ónia submineaz─â independen┼úa institu┼úiilor democratice din ┼úar─â, iar acum ├«i ia ├«n vizor pe cei care ar putea s─â ├«mpiedice preluarea puterii", mai spune Daul.

Dup─â ce a refuzat s─â-l primeasc─â pe premierul Victor Ponta, Daul ├«i adreseaz─â din nou invita┼úia de a participa, la urm─âtoarea sesiune plenar─â a Parlamentului European. Liderul sociali┼čtilor europeni din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a reac┼úionat s─âpt─âm├óna trecut─â imediat dup─â publicarea raportului pe justi┼úie al Comisiei Europene.

El a salutat propunerea lansată de comisarul pentru justiţie, Viviane Reding care, urmare a recentelor evoluţii din România, a avansat ideea unui ministru european pentru Justiţie care să poată cere Curţii Europene pentru Justiţie să ia măsuri atunci cînd într-un stat membru independenţa justiţiei este ameninţată.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite