În plină epidemie de gripă, părinţii îşi duc copiii la mall

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Deşi este epidemie de gripă în România iar autorităţile le-au recomandat părinţilor să nu-şi ducă micuţii în aglomerări, aceştia fac exact invers. Mai exact, la locurile de joacă din centrele comerciale e plin de copii, pentru că aceştia au intrat deja în vacanţă. Problema, notează specialiştii, e faptul că măsurile de protecţie lipsesc cu desăvârşire.

„Cu orice expunere în aglomeraţie, riscul de îmbolnăvire creşte mult mai mult. În plus, copiii intră în contact cu diverse persoane şi în mijloacele de transport în comun. Contează şi cum se face, spre exemplu, deplasarea spre centrele comerciale. Dacă e un mijloc de transport foarte aglomerat, acolo riscurile sunt foarte mari“, a explicat, pentru „Adevărul“, profesorul Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie. 

Apel la populaţie

Profesorul Rafila spune că accesul copiilor la locurile de joacă nu trebuie interzis, mai ales că e vacanţă. El trebuie însă limitat. „Se poate merge în parcuri sau în alte locuri unde se pot juca. Sau pot face drumeţii“, a completat specialistul. 

La rândul său, profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balş din Capitală, a recomandat părinţilor să-şi ducă copiii în această perioadă în vacanţă la bunici, pentru a limita răspândirea epidemiei de gripă şi pentru a-i feri pe micuţi de virusul gripal. „În această perioadă de vacanţă, facem un apel la populaţie să nu meargă cu copiii la mall sau în zone aglomerate. Dacă tot e vacanţă şi copiii sunt scoşi din colectivitate, nu înseamnă că ei trebuie duşi la mall“, a arătat profesorul. 

Ce propune Ministerul Educaţiei 

În condiţiile în care virozele respiratorii raportate însumează peste 130.000 de cazuri, iar numărul îmbolnăvirilor numai în unităţile de învăţământ a trecut de 5.000 în ultima săptămână, Ministerul Educaţiei le recomandă, de asemenea, părinţilor să îi protejeze pe copii în vacanţă. Ecaterina Andronescu a recomandat şi amânarea taberelor sau a olimpiadelor şcolare, tocmai pentru a-i proteja pe cei mici. Însă rezervările s-au făcut demult, iar şcolarii au pornit deja spre munte. 

Ultima raportare privind epidemia de gripă arată 3.400 de cazuri confirmate în ultima săptămână şi 69 de decese, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).  

România, cea mai intensă circulaţie a virusului gripal

Potrivit Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile, România este ţara cu cea mai intensă circulaţie a virusului gripal din întreaga Uniune Europeană. Mai exact, în România circulaţia virusului este considerată a fi ridicată, în timp ce în Bulgaria şi Ungaria, ţări care au declarat epidemia de gripă înaintea noastră, circulaţia virusului gripal este medie. 

În ceea ce priveşte tipul virusului, cel predominant în România este virusul A H1N1, pandemic, la fel ca în Bulgaria, Serbia, Ungaria sau Republica Moldova. În Franţa predominant e virusul de tip A, în Ucraina predominant e virusul de tip AH3 şi în Turcia la fel. Ca răspândire, virusul gripal face ravagii în Bulgaria, Ungaria, Bosnia Herţegovina, Croaţia, Spania şi chiar şi în ţările nordice. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite