În ce oraşe din România se plătesc cele mai mari taxe

0
0

Contribuabilii din judeţele Constanţa şi Tulcea, urmaţi de cei din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, plătesc cel mai mult pentru apartamente şi terenuri. „Adevărul“ prezintă clasamentul pe oraşe la taxele pe case şi terenuri, din care reiese că locuitorii din zonele turistice au cel mai mult de achitat la Fisc.

Presiunea fiscală nu e distribuită uniform între oraşele cu statut de reşedinţă de judeţ, reiese din datele comparative centralizate de „Adevărul“. Municipiile mari ale ţării depăşesc chiar şi Capitala în ceea ce priveşte cuantumul impozitelor locale plătite de proprietari pentru locuinţe şi terenuri.

Mai citeşte şi:

Taxele pe case, terenuri şi maşini, judeţ cu judeţ

Pe primul loc în clasamentul taxelor se regăseşte Constanţa, unde pentru o garsonieră trebuie să achitaţi aproape 80 de lei în zona centrală şi ceva mai puţin de 60 de lei la periferie. Apartamentul de două camere (50 de metri pătraţi) este impozitat cu peste 120 de lei în centru şi cu aproape 90 de lei la periferie. Iar proprietarii de terenuri plătesc, în centrul Constanţei, impozite la fel de mari (440 de lei pentru 500 mp) cu ale celor de la Bucureşti şi Craiova.

Nordul, mai „scump“ decât sudul

Doar la periferie se schimbă raporturile, cu Craiova pe primul loc (100 de lei), urmată de mai multe oraşe, printre care şi Constanţa (90 de lei pentru 500 mp). Şi în Tulcea se regăsesc taxe destul de mari: garsoniera din zona centrală este impozitată cu 63,8 lei, iar cea de la periferia oraşului – cu 55,8 lei. Pentru un apartament de două camere, tulcenii plătesc o taxă de aproape 100 de lei în centru şi 85 de lei la periferie, iar pentru un teren de 500 mp – 325, respectiv 75 de lei. În oraşele mari din sudul ţării (Târgu-Jiu şi Craiova, în prezentarea noastră), taxele locale sunt semnificativ mai mici decât în nord. La Târgu-Jiu, de exemplu, garsoniera este taxată cu 65 de lei dacă se află în centru, respectiv cu 57 de lei dacă e amplasată la periferie. Iar apartamentul de două camere – cu 98 de lei, respectiv cu 75 de lei.

Pentru comparaţie, la Arad trebuie plătiţi 76 de lei (centru), respectiv 60 de lei (periferie) pentru o garsonieră şi 115 lei, respectiv 90 de lei, pentru locuinţa cu două camere. De asemenea, la Suceava, proprietarii trebuie să plătească 72,6 lei pe garsoniera din centru sau 63,6 lei pe cea din periferie, iar pentru apartament – 111 lei în centru sau 96,5 lei la marginea oraşului. De altfel, din datele centralizate de noi reiese că în oraşele cu potenţial turistic se regăsesc cele mai mari taxe locale, atât pe terenuri, cât  şi pe apartamente sau garsoniere.

Taxe mici la Craiova

Cele mai mici taxe locale din oraşele de importanţă regională se regăsesc la Craiova. Aici, contribuabilii plătesc mai puţin de 60 de lei pentru garsoniera din centru sau 50 de lei pentru cea de la periferie, respectiv sub 70 de lei (centru) sau 60 de lei (margine) pentru apartament. În fine, dacă ne uităm doar la periferiile marilor oraşe, putem spune că Bucureştiul are cele mai „scumpe“ terenuri, Târgu-Mureş – cele mai impozitate apartamente şi Braşov – cele mai puternic taxate garsoniere. Articol realizat cu ajutorul redacţiilor locale „Adevărul de Seară“

Reduceri de taxe la casele vechiâ

image

Bucurestiul are cele mai multe cladiri istorice

În Bucureşti şi în mai multe oraşe mari ale ţării, autorităţile locale acordă reduceri la plata impozitului pe casele persoanelor fizice dacă acestea sunt mai vechi de 30 de ani. Astfel, valoarea impozabilă a clădirii se reduce în funcţie de anul terminării acesteia, după cum urmează: a) cu 20% pentru clădirea care are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă; b) cu 10% pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani, inclusiv, la aceeaşi dată.

Majorări de impozite la casele foarte mari

În schimb, în cazul clădirilor utilizate ca locuinţă a cărei suprafaţă construită depăşeşte 150 de metri pătraţi, valoarea impozabilă a acesteia se majorează cu câte 5% pentru fiecare 50 de metri pătraţi sau fracţiune din aceştia.

Bonusuri şi sancţiuni în 2011

În cele mai multe localităţi din ţară, contribuabilii care plătesc integral impozitul pe clădiri, terenuri şi maşini până la 31 martie 2011, beneficiază de o reducere de 10%. Dacă impozitele şi taxele locale pe 2011 nu sunt plătite anticipat, acestea pot fi plătite în două tranşe egale, la termenele scadente de 31 martie şi 30 septembrie. Desigur, puteţi plăti taxele cu numerar, prin internet banking, cu cardul, prin ordin de plată sau prin mandat poştal. În schimb, întârziaţilor şi evazioniştilor li se vor aplica sancţiuni cum ar fi o amendă de la 60 la 240 de lei pentru depunerea peste termen a declaraţiei speciale sau o amendă de la 240 la 600 lei pentru nedepunerea declaraţiei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite din cadrul serviciilor publice de impozite, taxe şi alte venituri din primării.

image
Societate


Ultimele știri
Cele mai citite