Hunedoara: VIDEO Cranii şi tone de gunoaie, scoase de sub castel (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi jurnalişti din presa locală şi voluntari au scos, în urma unei acţiuni de ecologizare plănuită de Asociaţia culturală "ZAM", scheletele de animale din pârâul Zlaşti, care curge pe la poalele Castelului Corvinilor.

La iniţiativa Asociaţiei culturale „ZAM” din Hunedoara, sâmbătă, la orele prânzului, membrii asociaţiei împreună cu jurnalişti, vizitatori şi localnici au ecologizat malurile pârâului Zlaşti din zona Castelului Corvinilor. Au strâns din apă şi de pe maluri, peste o tonă de gunoaie, de la nelipsitele peturi şi ambalaje, până la carcase de animale domestice şi oale ruginite. Deşi împrejurimile au fost curăţate de mai multe ori de angajaţii primăriei şi ai firmei care se ocupă de îngrijirea domeniului public din Hunedoara, în scurt timp deşeurile au reapărut, aruncate de vizitatori.

Nu le pasă unde aruncă gunoiul

De altfel, chiar şi grădina castelului, unde există unul dintre cele mai importante situri arheologice din judeţ, a fost acoperită de mizerie, terenul din spatele monumentului istoric fiind transformat de localnici într-o groapă de gunoi. Prin acţiunea de astăzi, membrii asociaţiei culturale „Zbor, Atitudine, Multiculturalitate” speră să sensibilizeze măcar o parte a unui public indiferent la problemele de mediu, tot mai vizibile în municipiul Hunedoara. Bogdan Leu, reprezentantul asociaţiei „ZAM”, spune că astfel de acţiuni vor continua.

Jumătate de milieniu de istorie
La 18 octombrie, în acest an, se împlinesc 500 de ani de la prima atestare documentară a Castelului Corvinilor, actul prin care regele Sigismund de Luxemburg (1384-1437), a donat posesiunea regală Hunedoara familiei Corvinilor şi, o dată cu ea, fortificaţia construită pe locul unei mai vechi aşezări dacice.
Săptămânal, castelul atrage câteva mii de turişti. Însă, din păcate, mulţi dintre ei nu ţin cont de istoria şi importanţa acestui vestigiu.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite