Gorbaciov vrea un nou “Glasnost”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice (1985 - 1991), a propus schimbarea drastică a mediului politic şi social din Rusia, într-un editorial publicat azi în cotidianul "Novaia Gazeta".

Este vital, după Gorbaciov, ca în Rusia să se organizeze cât mai curând un referendum pentru schimbarea Constituţiei, care, nerevizuită, a permis apariţia unui sistem autocrat reprezentat de premierul Vladimir Putin. „Susţineţi o reformă politică şi constituţională care va pune capăt autocraţiei şi va garanta democraţia?", li se adresează Gorbaciov ruşilor.

În ultimele săptămâni, la Moscova au avut loc ample acţiuni de protest împotriva lui Putin, care va candida din nou la preşedinţie, în cadrul alegerilor din luna martie a acestui an.

În acelaşi editorial, Gorbaciov continuă: "La organizarea unui referendum poate contribui un nou partid politic, dar de formarea acestui partid trebuie să se ocupe nu cei aflaţi la vârful puterii, ci cetăţenii de rând, prin intermediul unui mecanism al alegerilor corecte". În opinia lui Gorbaciov, noul partid poate apărea în Rusia în viitorul apropiat, iar ideologia sa trebuie să fie de orientare social-democrată.

La finalul anilor '80, pe când era Secretar General al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică, Gorbaciov a schimbat din temelii societatea, introducând termenul de „Glasnost" (transparenţă) prin care libertăţile populaţiei erau extinse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite