Fregata „Ferdinand“, în misiune de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ambarcaţiune civilă pe care se aflau 150 de imigranţi plutea în derivă în Marea Mediterană, la 180 de kilometri de Tripoli (Libia), când fregata românească a plecat în misiunea de salvare.

Barca părăsise portul libian Misrata la 9 mai, dar, din cauza infiltraţiilor de apă la bord, i s-a defectat motorul şi era în pericol de a se scufunda. „O echipă de specialişti din echipajul fregatei româneşti a urcat la bordul ambarcaţiunii şi a acordat asistenţa necesară, în noaptea de joi spre vineri, astfel încât au fost remediate problemele tehnice şi repornit motorul, au fost izolate infiltraţiile de apă şi reparată pompa de drenaj apă din cala vasului", a declarat Ion Burghişan, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Române.

Echipajul fregatei „Regele Ferdinand" le-a oferit emigranţilor africani apă, alimente, dar şi combustibilul necesar continuării în siguranţă a călătoriei pe mare. În luna aprilie, fregata a plecat în prima misiune de război a unei nave româneşti, după cel de-al Doilea Război Mondial. Echipajul a ajuns în Marea Mediterană la data de 26 aprilie. Misiunea NATO „Unified Protector" se va termina peste trei luni.

Niciunul dintre cei 207 membri ai echipajului nu a luat legătura cu familia sa. „De când au ajuns în Mediterană, pe 16 aprilie, nu au mai avut semnal. Abia peste o săptămână voi putea lua legătura cu soţul meu, când vor ajunge în port", a spus Camelia Calu, soţia maistrului militar Daniel Calu, unul dintre marinarii aflaţi la bordul fregatei „Regele Ferdinand". Femeia a aflat de la presă că nava a participat la o acţiune de salvare. „Sunt foarte emoţionată, nu ştiam că echipajul din care face parte şi soţul meu a salvat atâţia oameni. Sunt foarte mândră de el. Abia aştept să vorbim", a mai spus ea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite