FOTOGALERIE Noi descoperiri despre Mercur: Planeta e plină de găuri ciudate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mercur
Mercur

Cercetătorii NASA au descoperit recent că planeta Mercur este plină de “găuri” ciudate. Aceste informaţii au apărut într-o serie de lucrări publicate săptămâna aceasta în revista Science.

CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE!

Mercur

Aceste golurile de pe suprafaţa planetei au forme neregulate, şi par a fi formate în depozitele luminoase care au fost excavate de către meteoriţi.

Echipa sondei Messenger nu poate fi sigură ce le-a provocat, dar caracteristici asemănătoare au fost descoperite şi pe Marte. În cazul Planetei Roşii, ele sunt probabil o consecinţă a evaporării gheţii de dioxid de carbon. Pe Mercur, nu există însă acest tip de gheaţă.

Cercetătorii cred că în interiorul planetei ar putea exista alte substanţe, care în contact cu mediul exterior devin volatile. Noile informaţii au ridicat noi întrebări cu privire la formarea planetei - inclusiv de ce are ea un miez de fier neobişnuit de mare. Unii oameni de ştiinţă cred că planeta a fost mai mare în trecut, iar straturile sale exterioare s-au "evaporat".

Sonda Messenger a reuşit să surprindă pentru prima dată imagini de pe întreaga planetă Mercur, inclusiv zone care până acum nu fuseseră observate.

Sonda Messenger a fost lansată in 2004. Abia anul trecut, însă, s-au obţinut primele date despre Mercur. NASA a anunţat recent că misiunea va fi extinsă până în 2013, potrivit BBC.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite