Extremistul secui Csibi Barna: Ţară schizofrenică! Cenuşa unui om a ajuns să fie rasistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef a fost amânată, controversele continuă pe această temă. Csibi Barna, secuiul care l-a spânzurat pe Avram Iancu la Miercurea Ciuc, susţine că ştia că evenimentul nu va avea loc, în timp ce preşedintele PRM Cluj, Gheorghe Funar, este convins că în cele din urmă „maghiarii vor îngropa un criminal în pământul sfânt".

Liderul Gărzii Secuieşti, extremistul maghiar Csibi Barna, cel care anul trecut, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, l-a „judecat" şi l-a „condamnat" la moarte pe Avram Iancu (o păpuşă de paie, n.r.) în centrul oraşului Miercurea Ciuc, a declarat, sâmbătă, că nu intenţionează să participe la ceremonia de reînhumare a controversatului scriitor secui, Nyiro Jozsef.



De altfel, Csibi Barna a spus şi că este convins de faptul că evenimentul nu va avea loc. „Ţară schizofrenică! Cenuşa unui om a ajuns să fie rasistă! Sunt convins că reînhumarea nu va avea loc, nici nu am de gând să merg la Odorhei", a declarat Csibi. „Nicăieri nu spune legea că nu e voie să aibă loc reînhumarea. Dar asta e... Rămâne să ne continuăm lupta", a adăugat acesta.

Funar: „Maghiarii ne umilesc cu cenuşa unui criminal!"

Preşedintele Partidului România Mare, filiala Cluj, Gheorghe Funar, şi-a exprimat indignarea cu privire la ceremonia care urma să aibă loc, duminică, la Odorheiu Secuiesc. Convins că „maghiarii oricum vor face ce vor ei", Funar a criticat dur iniţiativa organizatorilor de a aduce în ţară rămăşiţele scriitorului secui Nyiro. „Nu renunţă maghiarii la un moment de umilire a poporului român! Vin ungurii şi aduc cenuşa unui criminal antiromân, ca să o îngroape în pământul nostru sfânt. Din păcate, noi, românii, nu avem niciun drept la demnitate", a spus Funar (foto jos).



Urna cu cenuşa scriitorului secui Nyiro Jozsef urma să fie reînhumată, duminică, în cimitirul Bisericii Romano-Catolice din Odorheiu Secuiesc. În cele din urmă, organizatorii au anunţat că ceremonia de înhumare a fost amânată. La Odorheiu Secuiesc va avea loc, duminică, doar o slujbă de pomenire a scriitorului.

Organizatorii au amânat reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef

România, „cuib de pelerinaj pentru extremisme"? Reînhumarea scriitorului secui Nyiro Jozsef de astăzi este sub semnul întrebării

Controversele continuă: Ambasadorul Ungariei spune că scriitorul Nyiro Jozsef nu a fost nici antiromân, nici antisemit

Funar: „Paradoxal, un militant pentru Ungaria Mare va fi îngropat în pământul nostru sfânt!"

Budapesta: Ministerul român de Externe l-a convocat pe ambasadorul ungar, în urma declaraţiilor unor oficiali

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite