Explodează numărul cazurilor de gripă și apar triplele infectări. Avertismentul experților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul total de infecții respiratorii acute a sărit săptămâna trecută de 100.000 de cazuri, potrivit datelor oficiale. În spitale au apărut și primele triple infecții cu virusurile gripal, SARS-CoV-2 și sincițial respirator. Medicii avertizează că suntem încă pe panta ascendentă a valului de gripă.

Pacienții în stare gravă sunt internați la ATI Foto: Arhivă
Pacienții în stare gravă sunt internați la ATI Foto: Arhivă

Un bărbat de 58 de ani din Iași și un copil de 3 ani din București sunt primele cazuri anunțate de triplă infecție: cu virus gripal, sincițial respirator și SARS-CoV-2. Bărbatul are și boli cardiovasculare asociate și este internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în stare gravă. Medicii sunt rezervați. „Îngrijim un pacient cu triplă infecţie virală şi anume virusul SARS-CoV-2, virusul gripal şi virusul respirator sinciţial. Are multiple comorbidităţi, precum hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat de tip 2 şi obezitate morbidă. Prezintă o scădere importantă a imunităţii organismului”, a declarat dr. Florin Roşu, directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Copilul nu a fost internat, au anunțat reprezentanții Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din București. Potrivit acestora, numărul pacienților care se adresează spitalului cu afecțiuni respiratorii este în creștere, la fel și numărul de teste efectuate pentru depistarea tipului de infecție.

15 decese de gripă

De altfel, ultimele date ale Institutului Național de Sănătate Publică, INSP, arată că, între 2 și 8 ianuarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, infecții ale căilor respiratorii superioare și pneumonii) a fost de 102.884, comparativ cu 74.567 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă (cu 37,9% mai mare) și cu 45.869 de cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Raportul săptămânal menționează că sezonul gripal a debutat mai devreme, cu un decalaj de 3 săptămâni față de 2015/2019. Numărul cazurilor de gripă clinică raportate la nivel național a fost de 4.629. Cele mai mari focare de gripă sunt în București – 1.343 de cazuri – precum și în județele Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211). De la începutul sezonului au fost raportate 15 coinfecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, precum și 19 coinfecții de virus gripal cu VRS. Până în prezent au fost comunicate 15 decese confirmate cu virus gripal, dintre care 8 cu virus gripal tip A, subtip H1, 5 cu virus gripal tip A, subtip H3 (din care 1 cu co-infecție cu SARS-CoV-2) și 2 cu virus gripal tip A, nesubtipat.

Nu se știe câți dublu sau triplu avem

„Suntem în plin sezon de circulație a acestor virusuri. În momentul în care modalitatea de transmitere e aceeaşi, evident că ele pot apărea concomitent”, subliniază dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București.

Numărul celor dublu sau triplu infectați poate fi mai mare. În lipsa testării însă, nu ne putem da seama. „Multe dintre cazurile de infecții respiratorii rămân fără testare și atunci nu știi dacă sunt 1-2 sau 3. Mai trebuie spus un lucru important: în momentul în care am concomitent mai multe virusuri – sau bacterii – prognosticul poate să fie mai rezervat. Mai ales la o persoană care asociază și boli cronice, e supraponderală, are o anumită vârstă, toate acestea înseamnă un risc mai mare de a face complicații. Ceea ce înseamnă că atunci când testăm și vedem această asociere, ar trebui să intervină o evaluare medicală corectă și o conduită terapeutică. Pentru ca, pentru acel pacient, să avem riscul cel mai mic de a ajunge la o evoluție nefavorabilă”, adaugă directorul medical.

O dublă sau triplă infecție poate să aibă o evoluție mai complicată și la copiii sub 5 ani sau la persoanele trecute de 65 de ani. Asta nu exclude celelalte categorii de vârstă. „VSR de exemplu duce de cele mai multe ori la forme ușoare. Ne putem îmbolnăvi indiferent de vârstă, doar că noi considerăm că e o viroză simplă, nu facem testare și nu identificăm. Mai ales că la virusul sincițial respirator este și mai greu, și din acest motiv nu știm că avem virusul prezent. Pentru copiii până în 5 ani, atenția trebuie să fie sporită pentru că ei au o simptomatologie zgomotoasă și trebuie să fie monitorizați”, explică dr. Adrian Marinescu.

Măsuri de prevenire

În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică din cauza gripei, Ministerul Sănătății recomandă populației să evite aglomerațiile, să poarte mască medicală și să aerisească des spațiile închise. Totodată, să păstreze igiena corectă a mâinilor, eticheta tusei și a strănutului și să utilizeze șerveţele de unică folosință.

La apariția primelor semne de infecție respiratorie este nevoie de izolare la domiciliu și consultat medicul de familie.

În școli și grădinițe trebuie efectuat zilnic triajul epidemiologic, profesorii, eventual și copiii trebuie să poarte mască, încăperile aerisite, precum și asigurarea materialelor pentru dezinfectarea periodică a mâinilor și suprafețelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite