Euronews: Trei persoane au murit în urma infecției cu virusul West Nile, în România, săptămâna trecută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puțin trei români au murit după ce au fost infectați cu virusul West Nile, transmis prin înțepăturile de țânțari. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific contra acestui virus.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Mai mult de 10% dintre țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile, potrivit Euronews, care citează date ale Institutului Cantacuzino, din București.

Săptămâna care a trecut cel puțin șapte persoane trecute de 50 de ani din România au contractat virusul care produce boala, trei dintre ele murind din pricina complicațiilor.

Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate după ce pacienții au ajuns la spital cu meningită sau meningoencefalită, o infecție a membranelor care învelesc și protejează creierul.

În rare cazuri, pacienții pot suferi infecții serioase la nivelul sistemului nervos după infecția cu virus, care duc la paralizii, convulsii, pierderea vederii și comă. În opt din zece cazuri însă, pacienții nu au niciun simptom. Bătrânii sau persoanele cu boli cronice sunt categoriile cele mai vulnerabile în fața virusului.

Pentru a evita înțepăturile, oamenilor li se recomandă să se protejeze prin haine adecvate atunci când merg în spații deschise, cu multă vegetație și umiditate.

Totodată, ar trebui să folosească spray-uri anti-țânțari, să instaleze plase pe ferestre și să golească recipientele de apă unde țânțarii pot crește și se pot înmulți.

Majoritatea pacienților cu o formă ușoară de meningită virală dezvoltă o simptomatologie care se ameliorează, de obicei, spontan, în 7-10 zile.

Simptomele de debut ale meningitei pot fi similare cu cele ale gripei și se pot manifesta în ore sau zile, cele mai frecvente fiind: hiperfebrilitatea cu debut brusc, redoarea cefei, cefalee severă, fotosensibilitate, greață sau vărsături, confuzie, tulburări de concentrare, crize convulsive, somnolență, oboseală, anorexie sau lipsa senzației de setei.

Experții europeni au atras atenția asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de ţânţari, inclusiv dengue, zika, chikungunya şi West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri. „Dacă acest lucru continuă, ne putem aştepta să vedem mai multe cazuri şi posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya şi febră West Nile“, a declarat Andrea Ammon, director al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ECDC.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite