Cum îți dai seama că ai fost infectat cu virusul West Nile. Simptomele date de înțepătura de țânțar

0
Publicat:

Riscul de îmbolnăvire severă şi deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficienţe imune. Aşadar, nu neglijați înțepăturile de țânțar, fiţi atenţi încă de la primele simptome. Sunt câteva semnale de alarmă care impun prezentarea la medic.

Țânțarii pot transmite virusul West Nile FOTO Adevărul
Țânțarii pot transmite virusul West Nile FOTO Adevărul

Febra ridicată însoţită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înţepătura de țânțar, sunt câteva simptome care ar trebui să vă îngrijoreze. În această situație este necesară spitalizarea pacientului şi tratarea cu medicaţie intravenoasă.  

Tratamentul în cazul acestor pacienți este doar simptomatic și patogenic de susținere a funcțiilor vitale și de tratarea a manifestărilor clinice de boală, dar tratament direct adresat virusului nu există,” a explicat conf. dr. Simin Florescu, manager Victor Babeș, pentru stirileprotv.ro.

În țara noastră, de la începutul verii au fost înregistrate 6 cazuri: 5 bărbați și o femeie. Cazurile au fost înregistrate astfel: 2 în București, 2 în județul Ilfov și câte unul în Dolj și Satu Mare. Din păcate, pacientul din Satu Mare a decedat.

„Sunt dușmanul numărul 1 la nivel global”

Și conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și a Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, vorbește într-o postare pe Facebook despre unul dintre motivele estivale de disconfort atât pentru copii, cât și pentru adulți – țânțarii. Și riscurile aduse de ei.  

Organizația Mondială a Sănătății estimează că jumătate din populația lumii este la risc de a fi afectată de o maladie transmisă de țânțari. Cu alte cuvinte, țânțarii sunt dușmanul numărul 1 la nivel global. Mult mai periculoși decât viperele, urșii sau rechinii...

„Schimbările de temperatură din România, în ultimele decenii, au facilitat (alături de alte cauze non-meteorologice) procesul de creștere constantă a numărului de țânțari.

Iar efectul a fost evident - au început să apară și în țara noastră maladii considerate exotice, maladii transmise de țânțari (vezi link despre țânțari și maladiile transmise de aceștia, de la CDC, în comentarii).

O simplă căutare în rubrica de știri arată că țânțarii pot readuce, în anumite teritorii, boli considerate dispărute din acel areal. A se vedea cazul recent al malariei, reapărută în SUA, după 20 de ani.

Dar nu numai malaria este o problemă! Vreau să vă sensibilizez asupra infecției simptomatice cu virus West Nile...

80% din infecțiile cu West Nile sunt asimptomatice, dar unii copii pot dezvolta meningită.

Dacă a fost expus la țânțari copilul, cu niște zile în urmă, și apar febră mare, durere de cap, vărsături în jet, aparent fără motiv, NU este bine!!!

Mergeți la medic! Mai ales dacă îl supără pe copil lumina sau zgomotele obișnuite. Acestea sunt semne care pot fi întâlnite în meningită”, a explicat medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite