Esenţialul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifre

98.000 de români au conturi pe Bursă. Valoarea totală a portofoliilor deţinute de aceştia a crescut cu aproape 55% în primele luni ale anului, ajungând la 2,5 miliarde de euro, relatează "Ziarul Financiar".

O bază militară americană cu nume de român

Un centru militar al rezerviştilor din statul american New York a primit numele unui militar de origine română ucis în Irak în noiembrie 2004, informează publicaţia "Times Herald-Record". Sergentul Cătălin Dima, stabilit la New York în 1996, a fost ucis într-un atac cu obuze de mortieră la Bagdad, în 2004. Cătălin Dima s-a înrolat în armata SUA după atentatele din 11 septembrie 2001 şi a devenit cetăţean american cu o lună înainte de a muri.

Viruşii pândesc pesite-urile româneşti

Una din 150 de pagini web cu extensia ".ro" este infectată cu un virus şi prezintă riscuri pentru cei care o accesează, nivel de zece ori mai mare decât în cazul site-urilor înregistrate în Japonia, a declarat miercuri Costin Raiu, expert în cadrul Kaspersky Lab România, citat de Mediafax. Printre paginile web infectate se numără cele aparţinând unor instituţii bancare şi guvernamentale sau din domeniul medical, inclusiv paginile a trei mănăstiri.

Reportofon

Boxul e o luptă faţă în faţă, pumn în pumn, ochi în ochi. Nu ai de ce să îţi urăşti adversarul, şi el caută acelaşi lucru ca şi tine, victoria.
Lucian Bute,
CAMPION MONDIAL
LA BOX PROFESIONIST

image

La noi: Concediul neplătit al dascălilor grăbeşte vacanţa de iarnă

AMENDAMENTE. Dreptul consumatorului la rezilierea contractului nu poate fi anulat de nicio clauză, prevede o iniţiativă legislativă adoptată miercuri de Senat. De asemenea, drepturile părţilor referitoare la o justă despăgubire nu vor fi afectate în cazul denunţării unilaterale. Amendamentele urmează să fie dezbătute şi de Camera Deputaţilor, forul decizional.

PAUZĂ. Elevii din învăţământul preuniversitar vor intra în vacanţă (foto mare, dreapta) mai devreme cu cinci zile, din 14 decembrie, nu din 19 decembrie, aşa cum prevedea structura anului şcolar pentru 2009-2010, întrucât cadrele didactice vor intra în concediu neplătit. Ministerul Educaţiei a stabilit că zilele libere fără plată pentru cadrele didactice vor fi acordate în 30 noiembrie şi în perioada 14-18 decembrie. Măsura a fost impusă de aplicarea Legii 329 privind reducerea cheltuielilor bugetare.

PONDERE. Deşi străinii au adus în România un capital cu care controlează o treime din economie, în companiile cu capital extern lucrează doar circa 760.000 de salariaţi, adică 17% din totalul angajaţilor din economie. Conform cotidianului "Ziarul Financiar", companiile străine au o pondere de circa o teime din cifra de afaceri totală de 260 miliarde de euro a companiilor din ţara noastră în 2008. Productivitatea în firmele străine a fost de circa 100.000 de euro pe angajat, în timp ce firmele româneşti au avut o productivitate medie de 40.000 de euro pe angajat.

În lume: Pasagerii zborurilor anulate vor primi despăgubiri

LIDER. Silvio Berlusconi a fost desemnat „Starul rock al anului" de ediţia italiană a revistei "Rolling Stone". Potrivit agenţiei ANSA, Berlusconi, care a avut o vară fierbinte în urma dezvăluirilor despre viaţa sa privată, a fost ales în unanimitate de echipa editorială pentru "abilitatea de a trăi în lumina reflectoarelor", cu acţiuni "demne de cel mai bun star rock".

DIRECTIVĂ. Curtea Europeană de Justiţie va penaliza companiile aeriene pentru zborurile anulate (foto mare, dreapta). Noua directivă europeană prevede că pentru un zbor anulat de până la 1.500 km distanţă se acordă 250 de euro despăgubire, pentru o cursă de până la 3.500 km se plătesc 400 de euro, iar pentru un zbor de peste 3.500 km se acordă 600 de euro. Totodată, pasagerii vor fi despăgubiţi cu 250-600 de euro pentru întârzierile de peste trei ore.

CIOCNIRE. Fizicienii Centrului European de Cercetări Nucleare (CERN), cu sediul în Elveţia, au reuşit să provoace prima coliziune de particule în cel mai mare accelerator de particule din lume (LHC), un instrument ştiinţific a cărui construcţie a costat aproximativ cinci miliarde de dolari. Evenimentul a avut loc la trei zile după repunerea în funcţiune a acceleratorului, care a fost reparat timp de un an. LHC va ajuta la recrearea, pentru o fracţiune de microsecundă, a condiţiilor existente în Univers imediat după Big Bang, când particulele elementare nu se asociaseră pentru a forma atomii. Savanţii încearcă astfel să înţeleagă compoziţia materiei negre.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite