Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive

0
Publicat:

Inventivitatea infractorilor în a pune la cale noi şi noi moduri de operare, pentru obţinerea facilă de foloase necuvenite, pare a nu avea limite, pe zi ce trece apărând tot mai multe cazuri de escrocherii „originale“

Uneori, credulitatea este plătită foarte scump FOTO Arhiva Adevărul
Uneori, credulitatea este plătită foarte scump FOTO Arhiva Adevărul

Ce-i drept, „munca“ le este uneori înlesnită de credulitatea de care dau dovadă chiar victimele, care cad în capcană, iar când îşi dau seama că au fost înşelate este prea târziu. De multe ori, autorii sunt prinşi, judecaţi şi condamnaţi, dar recuperarea prejudiciului este greu de făcut, aşa că nu le rămâne decât „să fluiere a pagubă“.

Recent, poliţiştii din Neamţ au descoperit o nouă „invenţie“, respectiv crearea de pagini false de internet în numele unor călugăriţe inexistente, care ofereau servicii duhovniceşti. Iar naivi care au cotizat au fost, prejudiciul fiind estimat la 250.000 de lei. Pe 2 aprilie 2024, zece percheziţii au avut loc în Vrancea, Galaţi şi Vâlcea, trei persoane fiind arestate la Judecătoria Târgu Neamţ.

Smeritele „măicuțe” sau „pachetul cu ajutoare de la biserică”

„Din octombrie 2023 şi până în prezent, nouă persoane, cu vârste între 18 şi 75 de ani, ar fi creat mai multe pagini de internet prin care, sub pretextul că sunt măicuţe, ar fi oferit servicii ritualice, inducând în eroare mai multe persoane din ţară şi din străinătate, obţinând sume importante de bani“, comunica Poliţia Română.

Altă nouă metodă este „Pachetul cu ajutoare de la biserică“. În ianuarie 2024, un bătrân a deschis uşa unui necunoscut, care i-a spus că vine din partea bisericii, dându-i un pachet cu trei pijamale şi un halat. La un moment dat, profitând de neatenţia victimei, „bunul samaritean“ a furat suma de 4.500 de lei.

Într-o altă speţă din Neamţ, un client al unei bănci a fost escrocat de o funcţionară cu peste 91.000 de euro, aceasta reuşind să păcălească sistemul informatic al instituţiei. În timpul cercetărilor, inculpata a detaliat şi cum a acţionat. Trebuia să fie un client la ghişeu pentru a putea intra, fără să nască suspiciuni, în sistemul informatic.

Când dorea să ia bani din contul celui „selectat“, acuzata efectua şi operaţiunea solicitată de clientul care se afla în faţa sa. Hiba persoanei escrocate a constat în aceea că nu utiliza servicii de informare de tip SMS, care anunţă operaţiunile bancare efectuate în cont. Din prejudiciul de 91.553 de euro, s-a reuşit recuperarea unei sume infime.

Afaceri cu gunoaie

Un caz spectaculos era descoperit în septembrie 2023 de polițiștii nemţeni, două persoane fiind arestate pentru „afaceri“ cu gunoaie. Cercetări au fost efectuate pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals informatic. Păgubită cu 6,4 milioane de euro a fost Administraţia Fondului de Mediu, care a fost indusă în eroare în ceea ce priveşte obiectivele anuale de reciclare.

„O societate ar fi indus în eroare mai mulţi operatori (...), prin raportarea ca fiind reciclate în numele acestora, a unor cantităţi de deşeuri de ambalaje folosind mai multe înscrisuri care atestau achiziţia deşeurilor de la persoane fizice şi juridice, cu scopul încasării contravalorii unor servicii de colectare şi reciclare neprestate“, se arata într-un comunicat al Parchetului Neamţ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite