Director OMS: A treia doză anti-COVID-19 „nu este un lux”. Nivelurile scăzute de vaccinare în unele ţări, profund îngrijorătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea ratelor de transmitere a COVID-19 în Europa în ultimele două săptămâni şi nivelurile scăzute de vaccinare în unele ţări, sunt „profund îngrijorătoare”, a spus el. Foto: Arhivă
Creşterea ratelor de transmitere a COVID-19 în Europa în ultimele două săptămâni şi nivelurile scăzute de vaccinare în unele ţări, sunt „profund îngrijorătoare”, a spus el. Foto: Arhivă

O doză suplimentară de rapel (a treia doză) a vaccinurinlor anti-COVID-19 reprezintă o modalitate de a-i ţine în siguranţă pe cei mai vulnerabili dintre noi şi „nu un lux”, a declarat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

"O a treia doză de vaccin nu este un rapel de lux (adică) luat de la cineva care încă aşteaptă prima doză. Este practic o modalitate de a-i păstra în siguranţă pe cei mai vulnerabili dintre noi", a declarat Hans Kluge, directorul OMS Europa, într-o conferinţă de presă, conform Reuters

Totuşi, "trebuie să fim puţin atenţi cu dozele suplimentare de rapel, deoarece nu există încă suficiente dovezi", a adăugat el. 

"Dar din ce în ce mai multe studii arată că o a treia doză menţine persoanele vulnerabile în siguranţă, iar acest lucru este făcut de tot mai multe ţări din regiunea noastră", a mai spus Hans Kluge. 

 Kluge a cerut ţărilor europene care dispun de surplusuri de vaccinuri să le împartă cu alte state, în special cu cele din Europa de Est şi din Africa. 

Totodată,  el spune că creşterea ratelor de transmitere a COVID-19 în Europa în ultimele două săptămâni şi nivelurile scăzute de vaccinare în unele ţări, sunt „profund îngrijorătoare”.

OMS a declarat la începutul acestei luni că datele medicale actuale nu indică nevoia administrării unor doze de suplimentare, şi că oferirea de noi doze persoanelor care sunt deja vaccinate cu schemă completă va mări şi mai mult diferenţele privind accesul la vaccinare dintre ţările bogate şi cele sărace.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite