Dăruirea jandarmului bunic care dresează câini de intervenție. „Doi-trei câini fac cât 10-15 oameni“

0
Publicat:

Plutonierul adjutant Adrian Băluțoiu (53 de ani) se ocupă de peste 20 de ani de pregătirea câinilor de intervenție din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Gorj. 

Adrian Băluțoiu activează în cadrul Jandarmeriei din anul 1991 Foto: Jandarmeria Gorj
Adrian Băluțoiu activează în cadrul Jandarmeriei din anul 1991 Foto: Jandarmeria Gorj

Acesta activează în cadrul Jandarmeriei din anul 1991, iar din 2001 se ocupă de dresajul și pregătirea câinilor de intervenție. Adrian Băluțoiu își desfășoară activitatea în cadrul Detașamentului Mobil, Grupa Conductori Câini Serviciu, alături de ceilalți conductori și parteneri patrupezi. El a urmat cursuri de dresaj la Centrul Chinologic Sibiu și Ciorani.

Formarea unui câine de serviciu cu toate deprinderile necesare pentru a fi partenerul jandarmilor în misiuni este o activitate foarte complexă și de durată. Se pornește cu antrenamentul prin joacă, socializare, ulterior în funcție de însușirile prezentate se acumulează mai multe comenzi și se trece la specializarea pentru misiuni.

Un cuplu chinologic conductor-câine serviciu se formează greu, acesta execută misiuni numai împreună, în echipă și învață diferite specializări tot împreună în unitate și la centre de pregătire. Tainele dresajului canin le explică în prezent și colegilor mai tineri care urmează să preia activitatea de conductor câini serviciu la Jandarmeria Gorj“, a spus Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Gorj.

S-a atașat de Tina, un câine de categoria I

Adrian Băluțoiu s-a ocupat de pregătirea și îngrijirea a patru câini, alături de care a participat la diferite misiuni: patrulare-intervenție, exerciții demonstrative și tactice, căutare persoane dispărute, meciuri de fotbal, mitinguri, marșuri.

Cel mai mult s-a atașat de Tina, un câine din rasa ciobănesc german pe care l-a adoptat și care se află acum în grija sa după retragerea din activitate. A fost un câine de categoria I, care a obținut media 9,70 la terminarea cursului de patru ani și la reatestare care se face la fiecare doi ani. „Am obținut eu calificative mai slabe decât ea“, glumește jandarmul.

Adrian Băluțoiu s-a atașat de colegii săi patrupezi Foto: Jandarmeria Gorj
Adrian Băluțoiu s-a atașat de colegii săi patrupezi Foto: Jandarmeria Gorj

„Mi-a părut rău de ea și nu puteam să o abandonez, mai ales că am crescut-o de la vârsta de trei luni. A fost un câine extraordinar. Îi plăceau mult aporturile. Trecea prin foc. Organizam diferite demonstrații și a participat la multe dintre acestea. Avem o pistă cu obstacole și trecea printr-un cerc în flăcări. Făcea totul la liber. O puteam lăsa la liber, chiar și pe stradă, pentru că nu pleca de lângă mine“, povestește Adrian Băluțoiu.

„Oamenilor le este teamă, în general, de câine și de armă“

Adrian Băluțoiu a participat la numeroase intervenții și câinii l-au ajutat mai mult decât un jandarm: „Am participat la diferite misiuni, cele mai multe de menținere a liniștii și ordinii publice. Au fost multe situații și scandaluri în care câinii au intervenit. Oamenilor le este teamă, în general, de câine și de armă. Am avut intervenții în cartierele mai rău famate. Doi-trei câini fac cât 10-15 oameni la intervențiile de acest fel și nu exagerez cu nimic“.

În acest an, Adrian Băluțoiu se va retrage din activitate, acesta devenind de ceva timp și bunic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite