Articol publicitar

Cum poţi reduce riscurile asociate fumatului? Răspunsuri oferite de Dr. Petar M. Seferović, vicepreşedinte al Asociaţiei Europene de Cardiologie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumatul reprezintă una dintre cele mai importante cauze de îmbolnăvire gravă şi de mortalitate din lume, lista efectelor acestui obicei nociv pentru sănătate fiind deosebit de lungă. Cu toate acestea, foarte puţini fumători vor şi pot să renunţe la ţigaretele tradiţionale.

Aceasta pentru că una dintre substanţele active prezente în tutun – şi anume nicotina – creează dependenţă, făcând deosebit de dificilă renunţarea dintr-o dată la ţigări.

Numeroşi experţi au căutat în ultimii ani alternative la fumat, soluţii care să diminueze chiar şi puţin riscurile acestui obicei nociv atât pentru sănătatea fumătorului, cât şi pentru cea a oamenilor aflaţi în proximitatea acestuia – aşa-numiţii fumători pasivi.

Dr. Petar M. Seferović, profesor la Facultatea de Medicină din Belgrad şi membru al Academiei Sârbe de Ştiinţe şi Arte  - SANU - şi, în acelaşi timp, vicepreşedinte al Asociaţiei Europene de Cardiologie, preşedinte al Asociaţiei pentru Afecţiuni Cardiologice din Serbia şi preşedinte al Societăţii Europene pentru Insuficienţă Cardiacă între 2018 şi 2020, explică ce soluţie există, în opinia lui, pentru a reduce riscurile fumatului asupra sănătăţii.

De la bun început, profesorul Seferović menţionează că fumatul este unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru sănătatea umană. ”Identificarea factorilor de risc care pot determina apariţia bolilor este una dintre cele mai importante realizări ale medicinei moderne. Deosebit de importanţi sunt factorii de risc care pot fi amelioraţi şi/sau pentru care există tratament. Unul dintre cele mai mari pericole la care este expusă omenirea în aceste timpuri moderne este fumatul. Numeroase studii epidemiologice arată că fumatul provoacă numeroase afecţiuni grave şi chiar letale, precum boli cardiovasculare, cancer pulmonar sau boala pulmonară obstructivă cronică. În plus, fumatul este considerat o dependenţă majoră, pentru care multe dintre abordările terapeutice încercate au dat greş”, susţine academicianul.

Conform datelor furnizate de Organizaţie Mondială a Sănătăţii, acest obicei dăunător provoacă aproximativ 6 milioane de decese anual la nivel mondial.

Strategii de reducere a efectelor negative ale tutunului

În ciuda derulării unei campanii intense de atenţionare cu privire la efectele nocive ale fumatului, majoritatea fumătorilor adulţi continuă să fumeze. Se preconizeză că, în 2025, vor fi peste un miliard de fumători în toată lumea.

Singura cale de a elimina riscurile legate de fumat este aceea de a renunţa cu totul la ţigări. O astfel de decizie este însă greu de luat, dar şi mai greu de urmat. Pe lângă dependenţă, fumătorii care încearcă să se lase de fumat acuză un stres psihologic major, astfel că foarte multe persoane fumătoare experimentează de-a lungul vieţii mai multe episoade de renunţare la fumat, încheiate, din păcate, cu reluarea obiceiului.

”Campaniile publice de conştientizare, care aduc argumente cu privire la efectele nocive pe care le are fumatul şi susţin importanţa renunţării la acest obicei, sunt cea mai bună metodă de a atrage atenţia oamenilor asupra pericolelor care există, dar au un efect limitat”, subliniază prof. Seferović. 

Încălzirea tutunului reduce efectele nocive

Experţii din domeniu susţin că tutunul începe să ardă la o temperatură de peste 400 de grade Celsius şi că arderea completă are loc la o temperatură de peste 600 de grade Celsius. Arderea tutunului generează fum, iar acesta conţine un amestec complex de peste 6.000 de compuşi chimici, dintre care peste 100 sunt nocivi. ”Spre deosebire de ardere, încălzirea tutunului - care se realizează la temperaturi de până la 400 de grade Celsius - nu generează fum, ci aerosoli, care conţin o cantitate de substanţe nocive semnificativ mai mică  - cu până la 90%”,  subliniază expertul.

El susţine că, în ultimele două decenii, s-a lucrat intens la dezvoltarea, evaluarea şi analiza de noi produse care să ducă la o reducere a riscurilor pentru fumători. ”Ca urmare a cooperării cu Philip Morris şi cunoscând rezultatele studiilor anterioare, am constatat că efectele nocive ale fumatului pot fi reduse, cu condiţia ca ţigările să fie înlocuite cu alternative, dispozitive de eliberare a nicotinei, care doar încălzesc tutunul, nu îl ard. Astfel, efectele nocive ale tutunului sunt reduse într-o măsură semnificativă, fumătorul are senzaţia dorită, iar ritualul fumatului se păstrează”, explică prof. Seferović.

Potrivit expertului, FDA - Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA - a clasificat recent dispozitivele de încălzire a tutunului (IQOS) ca produse cu risc modificat.  ”Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA este organul legislativ care controlează, reglementează şi autorizează punerea pe piaţă de noi medicamente şi produse. Instituţia este recunoscută pentru rigurozitatea regulilor aplicate şi standardele înalte care trebuie îndeplinite când vine vorba de noi tehnologii şi principii terapeutice. La 7 iulie 2020, FDA a adoptat o hotărâre prin care a clasificat dispozitivele IQOS ca produse cu risc modificat, ceea ce presupune o scădere a expunerii la efectele nocive ale fumatului. A fost o declaraţie revoluţionară, deoarece a deschis un nou capitol în lupta împotriva fumatului, prin aplicarea unui principiu nou. Declaraţia lor afirmă că dispozitivele IQOS încălzesc, nu ard tutunul, ceea ce reduce în mod semnificativ cantitatea de substanţe nocive din aerosoli şi, astfel, riscul implicat de efectele dăunătoare ale fumatului. Dovezile ştiinţifice care confirmă acest fapt sunt solide şi lipsite de echivoc şi transmit mesajul că dispozitivele IQOS îi pot ajuta pe fumători să reducă efectele nocive ale fumatului” – este de părere universitarul.

IQOS nu sunt destinate celor care doresc să se lase de fumat

Specialistul avertizează însă: ”IQOS nu sunt destinate nefumătorilor, foştilor fumători, tinerilor sau celor care doresc să se lase de fumat. Această strategie este o oportunitate reală pentru fumători de a reduce efectele nocive ale ţigărilor şi este, în acelaşi timp, o alternativă realistă la ţigări. FDA va continua să monitorizeze evoluţiile din acest domeniu şi va reevalua utilizarea dispozitivelor IQOS”, a explicat expertul.

Iar pentru ca numărul de fumători să scadă şi numărul celor care renunţă la fumat să crească, este necesară implicarea activă şi deschisă a societăţii şi a profesioniştilor din domeniul medical, a adăugat profesorul. ”Campaniile publice care promovează renunţarea la fumat vor fi derulate mai des şi vor fi mai agresive, însă nu există nicio garanţie că vor avea succes. Produsele care încălzesc tutunul, în loc să-l ardă, reduc semnificativ numărul de compuşi nocivi din aerosoli şi riscul asociat efectelor nocive ale fumatului. Tehnologia care stă la baza acestor produse va fi îmbunătăţită în continuare, iar eficacitatea lor va fi testată în cadrul unor studii clinice noi”, conchide acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite