Cum pot obţine indemnizaţia de şomaj absolvenţii de liceu şi facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii ciclului liceal şi cei care au terminat facultatea pot aplica pentru indemnizaţia de şomaj dacă nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă, conform legislaţiei în vigoare. Mai mult, ei pot beneficia în mod gratuit de anumite servicii pentru formare profesională, după înregistrarea la agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, scrie Avocatnet.

Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, un absolvent al unei instituţii de învăţământ este o persoană „care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii”, scrie avocatnet.

Pot fi consideraţi şomeri absolvenţii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul;
  • nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv mai mici de 500 de lei (ISR în 2018 este 500 de lei);
  • nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.

Indemnizaţia de şomaj se acordă absolvenţilor astfel:

  • în cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, după expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire în care nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;
  • în cazul absolvenţilor şcolilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de minimum 16 ani, din momentul absolvirii, dacă nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.

Absolvenţii pot beneficia de indemnizaţia de şomaj pe o perioadă de şase luni, o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită. Cuantumul indemnizaţiei este o sumă fixă, respectiv 250 lei (reprezentând 50% din valoarea ISR) şi se acordă lunar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite