Crin Antonescu salută decizia Guvernului de a mări venitul minim garantat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonescu a declarat că este şi el de acord cu mărirea venitului minim garantat FOTO Adevărul
Antonescu a declarat că este şi el de acord cu mărirea venitului minim garantat FOTO Adevărul

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat sâmbătă, că salută decizia Guvernului de a majora venitul minim garantat de la 1 iulie, el arătând că este vorba de o decizie asupra căreia „s-a căzut” de acord.

Solicitat să comenteze măsura Guvernului de a mări venitul minim garantat de la 1 iulie, Antonescu a precizat că „întotdeuna poţi face lucrurile altfel, întotdeuna pot exista nuanţe şi păreri diferite. Important e să faci ceva. Or, este o decizie asupra căreia am căzut de acord şi salut faptul că Guvernul a luat-o”.

Venitul minim garantat (VMG) ar putea fi majotar cu 8,5% începând din luna iulie, şi cu 4,5%, din ianuarie anul viitor, potrivit unui proiect de act normativ, publicat vineri pe site-ul Ministerului Muncii.

Guvernul va majora cuantumul ajutoarelor sociale, începând cu 1 iulie, pentru a compensa creşterea preţurilor la energie, a anunţat premierul Victor Ponta.

El a precizat că suma venitului minim garantat va creşte în medie cu 13%, în două tranşe, iar alocaţia de susţinere a familiei va fi majorată în medie cu 30%.

În luna februarie, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propune reglementarea măsurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social şi de alocaţie pentru susţinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrică şi creşterea preţului la energie electrică şi gaze naturale.

Proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrică şi gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, diferenţiat în funcţie de veniturile familiei/persoanei singure, respectiv 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie de până la 200 lei şi 18 lei pentru beneficiarii alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse între 201 şi 370 lei.

Conform unor estimări realizate de experţii Băncii Mondiale pe baza datelor existente la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi a celor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, creşterea cheltuielilor cu energia electrică pentru categoriile vulnerabile se situează între 14 lei şi 20 de lei, la care se adaugă o creştere medie de 3 lei a preţului la gazele naturale.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri