Covasna: Pentru desfăşurarea „Marelui marş al secuilor”, organizatorii nu vor să plătească taxa „pentru ocuparea drumului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Marele marş al secuilor”, care va avea loc pe 27 octombrie, va consta în formarea unui lanţ uman de 45 de kilometri în Covasna, pe DN 11. Organizatorii acestuia declară că nu vor să plătească taxa „pentru ocuparea zonei drumului” cerută de CNADNR, motivând că legea invocată nu include şi protestele.

Gazda Zoltan, preşedintele Asociaţiei „Sepsi Reform” şi liderul CNS Sfântu Gheorghe, a declarat, potrivit Mediafax, că a trimis o infomare despre eveniment, la solicitarea poliţiei, iar în răspuns se precizează că pentru eliberarea unei autorizaţii, organizatorii trebuie să achite o taxă pentru ocuparea zonei.

Zoltan a precizat că nu este dispus să plătească taxa invocată de companie de drumuri, argumentând că aceasta se referă strict la manifestări culturale, sportive şi artistice, însă nu şi la proteste. Mai mult, el a menţionat că a fost luat prin surprindere de această cerinţă, , în condiţiile în care organizatorii au respectat prevederile legii şi au depus la timp declaraţia aferentă la toate primăriile din zona unde se va desfăşura marşul, precum şi la Poliţie şi Jandarmerie.

Potrivit acestuia, în termenul legal, nici primarii, nici Poliţia sau Jandarmeria nu au formulat obiecţii, deci manifestarea se poate desfăşura conform legislaţiei în vigoare.

Totodată, Gazda a precizat că nu s-a solicitat nici închiderea, nici restricţionarea circulaţiei pe porţiunea de drum.
El a subliniat că dreptul la manifestare este unul fundamental şi, conform legislaţiei în vigoare, doar primarul are competenţa decizională de a aproba sau nu protestul, şi nu o societate cum este CNADNR.

Astfel, preşedintele Asociaţiei „Sepsi Reform” consideră că ar fi o îngrădire a unui drept fundamental, dacă manifestarea „ar fi condiţionată de obţinerea unui aviz de la o societate comercială, dar şi mai mult dacă acest aviz s-ar elibera contra cost", informează Mediafax.

Peste 150.000 de maghiari sunt aşteptaţi la „Marele marş al secuilor", manifestarea fiind sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici, declara, recent, preşedintele CNS, Izsak Balazs.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite