Consultaţii stomatologice gratuite pentru elevii din 20 de oraşe din România. În prezent, 90% din cariile copiilor români sunt netratate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din 20 de oraşe din România beneficiază, până pe 17 decembrie, de consultaţii stomatologice gratuite şi de lecţii de igienă orală pentru copii. Iniţiativa face parte dintr-o campanie lansată de Crucea Roşie în parteneriat cu Colgate România.

Concret, proiectul, care a demarat pe 7 octombrie, se va desfăşura până pe 17 decembrie 2017, în 20 de oraşe mici din 10 judeţe ale României: Iaşi (Târgu Frumos, Paşcani), Arad (Chişineu Criş, Nădlac), Bihor (Beiuş, Marghita), Bacău (Dărmăneşti, Buhuşi), Galaţi (Tecuci, Galaţi), Botoşani (Bucecea), Dolj (Filiaşi, Băileşti), Vâlcea (Drăgăşani, Horezu), Buzău (Nehoiu, Râmnicu Sărat) şi Brăila (Însurăţei, Brăila).

Pentru a participa la consultaţii, este necesar ca elevii să fie programaţi în prealabil şi să fie însoţiţi de un părinte sau un tutore legal, arată un comunicat de presă al Crucii Roşii. 

90% din cariile copiilor români sunt netratate 

Un studiu desfăşurat în rândul a 7.000 de copii din şapte centre universitare din ţară arată că 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinţii temporari, în timp ce 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi şi aproape 90% din acestea sunt netratate. Aceeaşi cercetare mai arată că 38% din copii au placă dentară microbiană semnificativă. 

Concret, incidenţa ridicată a cariilor atât în cazul dinţilor temporari, cât şi al celor definitivi, arată lipsa unui comportament de prevenţie şi nevoia de educare cu privire la regulile esenţiale pentru o igienă orală corectă.

„Spre exemplu, cabinetele din unele şcoli au o dotare foarte bună şi chiar medici buni, în timp ce în altele sunt mari probleme legate de echipamentele medicale de acolo. Eu cred că dacă reţeaua şcolară va fi revigorată, mult mult de jumătate din cariile copiilor s-ar putea rezolva”, atrage atenţia profesorul Ecaterina Ionescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România (CMDR). 

Câtă pastă de dinţi foloseşte un român

Doar în Bucureşti sunt 124 de stomatologi şcolari. „O altă problemă e faptul că din cauza aparaturii învechite din grădiniţe şi şcoli, unii părinţi preferă să meargă cu copiii în privat. Alţii, care nu îşi permit, amână acest moment”, spune şi doctorul Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bucureşti (CMDB).

Datele sunt îngrijorătoare şi în ceea ce priveşte starea de sănătate orală a adulţilor, care nu au fost obişnuiţi încă de mici să îşi spele corespunzător dantura. Comparativ cu alţi europeni, românii folosesc doar două tuburi de pastă de dinţi pe an, asta în mediul urban. La sate, situaţia este dezastruoasă, asta pentru că un tub de pastă de dinţi este schimbat abia după doi ani şi jumătate. Românii folosesc, în medie, aceeaşi periuţă de dinţi timp de un an şi jumătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite