Colegiului Psihologilor: Românii cu depresie nu se tratează pentru că psihoterapia nu este decontată de CNAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacurile de panică sunt mai frecvente la cei cu fobii sau cu depresie
Atacurile de panică sunt mai frecvente la cei cu fobii sau cu depresie

Românii care suferă de depresie nu se prezintă la psiholog şi nu au acces la servicii de psihoterapie pentru că aceste servicii nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate,  a declarat purtătorul de cuvânt al Colegiului Psihologilor, Iulian Laurenţiu Ştefan. El susţine că acest lucru reprezintă o încălcare a Rezoluţiei Parlamentului European privind sănătatea mintală.

Potrivit raportul INML, în România, sinuciderile reprezintă 25% din totalul morţilor violente, necauzate de boli.

"În România, cei care suferă de depresie nu se prezintă la psiholog şi nu au acces la servicii de psihoterapie pentru că acestea nu sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a subliniat Laurenţiu Ştefan, citat de Mediafax.

"Cu toate că statisticile naţionale indică o creştere alarmantă a cazurilor de depresie, precum şi a altor tulburări psihice grave, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu decontează şedinţele de psihoterapie realizate de către psihologi, punând în pericol sănătatea mintală a populaţiei României", a adăugat purtătorul de cuvânt al Colegiului Psihologilor .

În nouă din zece cazuri de sinucudere, este vorba de evoluţia unor tulburări psihice, a atras atenţia reprezentantul psihologilor.

Rezoluţia Parlamentului European privind sănătatea mintală, adoptate în 19 februarie 2009, prevede că sinuciderea rămâne o cauză majoră a morţii premature, iar numărul deceselor în UE este de peste 59.000 pe an. Documentul precizează că depresia este una dintre cele mai frecvente şi mai grave tulburări psihice, care conduce anual la creşterea alarmantă a ratei sinuciderilor şi a tentativelor de sinucidere, iar pentru prevenirea depresiei şi a sinuciderii statele membre sunt obligate să garanteze tratamentul psihoterapeutic, în condiţii nediscriminatorii.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite