Cod portocaliu de furtuni emis pentru Moldova. Mai multe judeţe se află sub Cod galben de ploi şi vijelii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase judeţe din estul ţării se află sub Cod portocaliu de furtuni FOTO Adevărul
Şase judeţe din estul ţării se află sub Cod portocaliu de furtuni FOTO Adevărul

Şase judeţe din ţară se află până miercuri dimineaţă sub Cod portocaliu de furtuni. Specialiştii au mai emis şi două atenţionări de Cod galben de furtuni, una valabilă până marţi seara şi una până miercuri dimineaţă.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), marţi, în intervalul 14.00 - 23.00, judeţele  Botoşani, Iaşi, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău se află sub Cod portocaliu de furtună. Gradul de instabilitate atmosferică va fi foarte ridicat, iar local se vor cumula cantităţi de apă de peste 60 - 70 de litri pe metru pătrat.

Avertizarea de Cod galben de furtuni este valabilă marţi în intervalul 10.00 - 23.00 În zonele montane, precum şi în Moldova, Muntenia, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Maramureşului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. 

Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi grindină. 

Cantităţile de apă vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat şi punctiform 50 de litri pe metru pătrat, cu precădere în zona montană.

meteo

Încă două avertizări de Cod portocaliu şi Cod galben de furtuni au fost emise de ANM

De asemenea, judeţele  Botoşani, Iaşi, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău se vor afla sub Cod portocaliu şi de marţi, ora 23.00, până miercuri, ora 11.00

Specialiştii anunţă că ploile vor continua să aibă caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor mai depăşi local 60 de litri pe metru pătrat.

În acelaşi interval va fi valabilă şi o avertizare de Cod galben valabilă pentru  partea de est şi sud-est a ţării. Astfel, în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi local a Carpaţilor Meridionali vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de vânt.

Cantităţile de apă vor depăşi local 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 45 - 50 de litri pe metru pătrat.

meteo

Angajaţii MAI au intervenit cu 600 de de mijloace 

Până marţi dimineaţă a fost în vigoare o avertizare de Cod galben de furtuni emisă pentru 28 de judeţe. Ministerul de Interne a anunţat marţi dimineaţă că1.400 de pompieri, poliţişti şi jandarmi, cu 650 de mijloace de intervenţie, au intervenit în sprijinul cetăţenilor şi pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice şi hidrologice.

„În cursul zilei de ieri (luni - n.r.) au fost activate comitetele pentru situaţii de urgenţă, în judeţele Bistriţa Năsăud, Hunedoara, Maramureş, Timiş şi Suceava, astfel încât toate resursele aflate la dispoziţia autorităţilor locale să fie în măsură să acţioneze în cel mai scurt timp în sprijinul populaţiei. Intervenţii pentru înlăturarea efectelor negative ale viiturilor şi inundaţiilor au avut loc în 38 de localităţi din judeţele Bistriţa Năsăud, Bihor, Covasna, Caraş-Severin, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Mehedinţi, Suceava, Sibiu şi Timiş”, potrivit unui comunicat emis marţi de MAI.

Zeci de persoane evacuate

În localitatea Petriş din judeţul Bistriţa Năsăud au fost evacuate preventiv 50 de persoane, iar în localitatea Vişag, din judeţul Timiş, s-a intervenit pentru evacuarea preventivă a 14 persoane. Toate aceste persoane sunt în afara oricărui pericol, fiind cazate în spaţii sigure puse la dispoziţie de autorităţile locale, urmând ca în cursul zilei de astăzi să revină la propriile locuinţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite