Cod galben de ploi torenţiale până vineri în mai multe judeţe ale ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis joi dimineaţă două avertizări de cod galben de ploi abundente, valabile până vineri şi care vor afecta cea mai mare parte a ţării.

Prima avertizare este valabilă de joi dimineaţă până vineri, la ora 23.00 şi anunţă instabilitate atmosferică şi ploi însemnate cantitativ, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Fenomenele vizează cea mai mare parte a ţării, mai puţin câteva judeţe din sud-est şi centru-vest.

„Pe parcursul zilei de marţi, 11 iulie, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de nord a ţării şi în zona de munte. Vor fi averse ce vor avea caracter torenţial, se vor semnala descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp”, potrivit ANM.

Astfel de manifestări vor fi posibile şi în restul teritoriului, dar pentru intervale scurte de timp, mai spun meteorologii.

harta cod galben ploi anm

A doua avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică şi ploi însemnate cantitativ este valabilă de joi, ora 18.00, până vineri, ora 9.00 şi vizează de asemenea cea mai mare parte a ţării, mai exact 36 de judeţe şi Capitala.

„Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în seara zilei de joi şi în noaptea de joi spre vineri (10/11 iulie), la început în Crişana, Banat, Oltenia şi zonele de munte, apoi şi în cea mai mare parte a Munteniei şi jumătatea de nord a Moldovei. Vor fi averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, ce vor lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 50...60 l/mp”, avertizează meteorologii.

harta cod galben ploi anm

Prognoza până pe 20 iulie

În următoarele două săptămâni (6 – 20 iulie) vom avea parte atât de zile călduroase, cu temperaturi de până la 34 de grade Celsius, cât şi de zile răcoroase. Specialiştii au anunţat că începând cu 10 iulie se va produce o răcire a vremii şi vom avea partea de ploi, însă de săptămâna viitoare vremea se va încălzi.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

PROGNOZĂ Vremea pe 3 luni. În această vară vom avea parte de temperaturi ridicate şi de secetă

În următoarele trei luni, valorile termice din sud-estul şi vestul ţării se vor încadra peste limitele normale iar în restul regiunilor acestea vor fi, în general, apropiate de normalul perioadei. Potrivit estimărilor meteorologice pentru intervalul iulie – septembrie precipitaţiile vor reduse.

Hidratarea este esenţială pe caniculă. Băuturile alcoolice nu sunt recomandate. 

În zilele caniculare este esenţială, fiind indicat consumul de apă, de sucuri naturale şi de iaurturi, în timp ce băuturile cu conţinut ridicat de cofeină şi alcoolul, inclusiv berea (care răcoreşte pe moment, apoi moleşeşte), sunt nerecomandate.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite