Cod galben de caniculă în şase judeţe din vestul şi nord-vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis o atenţionare de cod galben de caniculă pentru şase judeţe din vestul şi nord-vestul ţării, arată Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În judeţele vizate, respectiv în Arad, Timiş, Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, temperaturile vor depăşi 37 de grade Celsius.

Vremea va fi călduroasă, luni, în toată ţara, şi caniculară în regiunile vestice şi nord-vestice, unde se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35 - 37 de grade, iar indicele de temperatură- umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi, se arată în atenţionarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Maxime termice de 35 - 36 de grade vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

33 de grade în Moldova

Săptămâna viitoare, în Moldova, vremea va deveni călduroasă, izolat caniculară, cu medii regionale ale temperaturilor diurne de până la 33 de grade şi a celor nocturne de până la 18 grade.

În Banat, vor fi medii regionale ale maximelor de 30 - 33 de grade, iar de miercuri vor fi maxime, în medie, în jurul valorii de 34 de grade. Temperaturile minime vor creşte la rândul lor până la valori medii de 18 - 19 grade. De luni până joi, sunt aşteptate averse în general slabe cantitativ.

Şi în Crişana, de miercuri, vor fi maxime, în medie regională, de 33 - 34 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 17 - 18 grade.
 

Săptămâna viitoare în Transilvania media temperaturilor maxime vor fi de 30 - 31 de grade, iar a celor minime, de 11 - 12 grade. În Maramureş mediile regionale ale maximelor se vor situa în jurul a 32 de grade. Temperaturile nocturne vor ajunge până la medii de 15 - 16 grade.
 

Sfaturile medicilor: evitaţi expunerea la soare între orele 11.00 - 18.00

Potrivit medicilor, în perioadele de caniculă, este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 şi 2 litri), fructe şi legume proaspete. Aceştia recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. Cei care, în mod necesar, se expun la soare după-amiaza sunt sfătuiţi să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale şi de culori deschise.

Medicii mai recomandă evitarea consumului de alimente uşor perisabile, alcool şi băuturi cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr.

Pe aceeaşi temă:

Canicula cuprinde România. Temperaturi de peste 30 de grade, în toată ţara, de duminică

Temperaturile maxime vor trece de 30 de grade, începând de duminică, în toată ţara. Potrivit estimării Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), sunt aşteptate chiar 33-34 de grade în Muntenia, Moldova, Banat şi Crişana.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite