CNAS avertizează cu privire la tentative de înșelătorie prin e-mail. Furnizorilor de servicii medicale li s-au cerut informaţii confidenţiale

0
Publicat:

Vicepreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Larisa Mezinu, a avertizat cu privire la o nouă fraudă, prin care li s-au cerut informații confidențiale furnizorilor de servicii medicale.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

În data de 25 februarie am fost informaţi de către furnizorii de servicii medicale că au primit e-mail-uri prin care li se cereau informaţii confidenţiale, inclusiv documente care aparent ar fi fost necesare Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în acest context de nefuncţionare a platformei informatice.

E-mail-urile nu au venit de la Casa Naţională, nu au venit nici de la casele de asigurări de sănătate, de pe adresele de e-mail cu care furnizorii sunt obişnuiţi şi care sunt trecute în contractul semnat de furnizor. Prin urmare, există nişte adrese de e-mail dedicate pe care corespondăm cu furnizorii de servicii medicale şi dumnealor le cunosc. Acest lucru a fost de bun augur. Imediat ne-au sesizat”, a răspuns vicepreşedintele CNAS, potrivit News.ro.

De asemenea, aceasta a mai precizat și că atacatorii au profitat de perioada în care CNAS nu a funcționat, și a asigurat că sesizarea a fost trimisă apoi Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.

Într-adevăr, atacatorii cibernetici sunt extrem de inventivi şi găsesc victime întotdeauna când sunt astfel de situaţii sensibile, stări de urgenţă şi au profitat de această stare de urgenţă a platformei informatice de asigurări de sănătate prin faptul că a fost indisponibilă o perioadă lungă şi au lansat o serie de e-mail-uri care, într-adevăr, alarmante sau nu, au fost e-mail-uri încadrate în această zonă de risc”, a mai declarat vicepreşedintele CNAS.

Larisa Mezinu a explicat că datele cetăţenilor sunt în siguranţă.

Platforma informatică din asigurările de sănătate este bine apărată. Din acest punct de vedere, al securităţii cibernetice, avem atât personal propriu care este cursat astfel încât să poată asigura la standarde europene securitatea cibernetică a platformei informatice, a viziţionat licenţe necesare în acest scop şi platforma a fost construită astfel încât să aibă aceste straturi de securitate, de maximă securitate, pentru că, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, conţine date extrem de sensibile, pe lângă datele medicale şi cele cu caracter personal, conţine şi date financiare”, a mai declarat Larisa Mezinu.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite