Platforma CNAS, blocată. Nemulțumire la ușa medicului, nervi și în cabinet: „Venim seara, validăm sâmbăta, duminica"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape trei săptămâni furnizorii de servicii medicale care lucrează cu Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) depun eforturi uriașe pentru a raporta serviciile. Deși înțeleg situația, și răbdarea pacienților, puși de multe ori pe drumuri, e pe sfârșite.

Folosirea PIAS a devenit o adevărată aventură FOTO: arhiva
Folosirea PIAS a devenit o adevărată aventură FOTO: arhiva

Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) le pune furnizorilor de servicii medicale nervii la încercare de foarte mulți ani. „Nu merge sistemul” este fraza pe care pacienții o aud la rândul lor cel mai des, cei nevoiți periodic să ajungă în fața specialiștilor fiind pregătiți să revină chiar și de mai multe ori într-o zi pentru o rețetă sau să amâne pentru zilele următoare. Cu mult se complică lucrurile atunci când pentru servicii medicale decontate pacienții se deplasează într-o altă localitate și trebuie să plece din cabinetul specialistului cu un diagnostic, o scrisoare medicală pentru medicul de familie, dar și cu prima rețetă, cu atât mai mult atunci când e vorba de inițierea unui tratament nou. De la sfârșitul lunii ianuarie PIAS are probleme și mai mari decât de obicei, furnizorii de servicii medicale primind permisiunea să lucreze off-line. Teama medicilor este însă aceea că se pot strecura greșeli, generate de imposibilitatea de a face anumite verificări suplimentare, greșeli care i-ar putea costa financiar ulterior.

Un coleg spunea că nu mai trebuie să folosim cardurile. Ei (CNAS – n. red.) n-au dat niciun comunicat oficial în sensul ăsta, așa până la noi ordine nu prea poți să faci asta”, spune un medic de familie care explică, în schimb, cum a reușit să valideze serviciile prestate. „Facem asta în weekend, intrăm și seara, uneori reușim, alteori nu...”, explică medicul.

La fel procedează și colegii săi, atât cu rețetele, cât și cu consultațiile. „Pe moment e mai dificil să rezolvi. Nu am voie să opresc cardul, dar este o hotărâre a CNAS prin care se suspendă obligativitatea pe perioada în care PIAS -ul nu merge. Am venit duminică și le-am validat, dar n-am validat rețetele. Problema e la consultații, unde era acel termen de 72 ore”, spune un alt medic.

Cu toții așteaptă, așa cum au auzit din diverse surse, un nou ordin al președintelui CNAS care să-i liniștească și să elimine teama că sunt în culpă dacă nu validează serviciile în termenele din contract. Se simt de asemenea neputincioși atunci când vin în cabinet pacienții care au trecut anterior pe la medicul specialist iar acesta nu le-a putut elibera rețeta. „E o problemă, pentru că inițierea o face medicul specialist, noi nu putem da prima rețetă. Și ne pare rău că-i punem pe drumuri. Se întorc la specialist”, mai spune medicul de familie, explicând că se întâmpla asta, de exemplu, cu anumite medicamente antitrombotice noi. Sunt probleme și la înrolarea de noi pacienți într-un program național, sau la verificarea calității de asigurat a anumitor pacienți despre care medicii nu știu cu siguranță că sunt asigurați.

Majoritatea medicilor s-au descurcat cum au putut, în principiu noaptea. Trebuie făcut ceva cu serverele de la București. Când merge așa de greu se strânge și lume la ușă. Nu ești sigur că persoana respectivă este asigurată sau nu este asigurată, că, de exemplu, la copiii care au împlinit 18 ani nu toate școlile transmit că ei sunt în sistemul de învățământ și atunci ne apar ca neasigurați. Și e mai complicat. Pe urmă, vrei să treci un pacient care e în programul național, nu poți să-l bagi dacă nu merge sistemul. Inclusiv cu importul de rețete electronice, ai probleme și cu asta”, își menționează experiența medicul de familie.

Nervi întinși sunt și la farmacie. Așteaptă pacienții care au de ridicat medicamente compensate, însă așteaptă și cei care vor să cumpere contracost anumite medicamente și sunt nevoiți să aștepte să se rezolve problema persoanei din fața lui.

Pe site-ul CNAS ultima referire la PIAS este din urmă cu două zile, din data de 17 februarie 2025, când s-a anunțat că „între orele 18:00 – 20:00, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) va fi indisponibilă, în vederea efectuării unor lucrări de mentenanţă. În acest interval, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se vor acorda în regim off-line”.

În 12 februarie a fost în schimb publicat un ordin care face referire la modul de raportare a serviciilor prestate în 31 ianuarie 2025, când sistemul nu a funcționat. La articolul 2 din ordin se menționează că „pentru validarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale, precum și a serviciilor medicale, medicamentelor și materialelor sanitare specifice acordate/eliberate în cadrul programelor naționale de sănătate curative, prevăzute la art. 1 alin. (2) și (3), având în vedere disfuncționalitățile în funcționarea PIAS, CNAS dezactivează pentru data de 31.01.2025 regula de validare serviciul medical nu a fost raportat on-line în 3 zile lucrătoare”. Articolul 3 din același ordin le dă furnizorilor de servicii medicale speranța că se va proceda la fel și pentru serviciile prestate după 31 ianuarie 2025. „Pentru validarea activității desfășurate de furnizori în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate începând cu data de 1 februarie 2025 și până la data repunerii în funcțiune a PIAS se va emite un ordin distinct al președintelui CNAS, în temeiul dispozițiilor art. 209-212 din Anexa 2 la HG nr. 521/2023, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 25-28 din HG nr. 423/2022 cu modificările și completările ulterioare” se menționează în ordin.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite