Climatolog: România următorilor 30 de ani va fi o Românie a fenomenelor extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Climatologul Roxana Bojariu, singurul expert al Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Climei (IPPC) din România, a explicat, pentru digi24, că temperaturile sunt în continuă creștere, dar și că România următorilor 30 de ani va fi o Românie a fenomenelor extreme.

Bojariu a precizat că luna mai a anului 2012 a fost cea mai ploioasă din ultimii 50 de ani și că vor urma valuri de căldură însoțite de secetă, accentuate în afara arcului Carpatic, notează digi24.

„Creșterile temperaturii medii anuale în orizontul de timp 2011-2040, comparativ cu intervalul 1971-2000 sunt în jurul a un grad Celsius. Vorbim de medii, dar schimbarea climei nu înseamnă doar creșterea mediilor de temperatura, ci și modificarea statisticilor unor fenomene extreme", a declarat Bojariu.

În privința precipitațiilor, Bojariu a explicat că modificările sunt mai greu de anticipat, având în vedere că precipitațiile sunt influențate în mai mare măsură de factorii locali decât de temperatură.

„Proiecțiile cu modelele actuale sugerează o descreștere a cantității medii anuale de precipitații cu până la 4 % în regiuni din Baragan și din Mehedinți, în orizontul 2011-2040 (față de 1971-2000). Cercetările continuă în această direcție", a declarat Bojariu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite