Instituţiile statului vor verifica certificatele pentru persoanele cu dizabilități

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Ciucă a anunțat, luni, că instituțiile statului vor demara controale pentru verificarea certificatelor persoanelor cu dizabilități. „E greu de crezut că în România există un număr așa mare de persoane cu dizabilități”, a afirmat președintele Senatului.

Certificatele pentru persoanele cu dizabilităţi vor fi verificate. Foto: Inquam Photos
Certificatele pentru persoanele cu dizabilităţi vor fi verificate. Foto: Inquam Photos

Am discutat cu domnul prim-ministru și este normal ca să avem o clarificare la nivel național ținând cont de numărul foarte mare de certificate de acest fel, peste 800.000. E greu de crezut că în România există un număr așa mare de persoane cu dizabilități”, a declarat Nicolae Ciucă.

La rândul lui, premierul României a precizat că numărul persoanelor cu certificat de handicap este mult prea mare. 

"A fost un control făcut în urma unor sesizari şi au fost foarte multe dosare. Avem o singură problemă, am ajuns la peste 800.000 de persoane cu handicap, suntem pe primul loc în Europa, eu nu cred acest lucru. Ca şi cei cu concediile medicale, este total incorect ca cetăţenii bolnavi să suporte toate aceste discuţii în spaţiul public", a declarat Marcel Ciolacu.

Nereguli în Ilfov

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a afirmat, referitor la controlul la care se referea Marcel Ciolacu, că acesta viza eliberarea certificatelor în judeţul Ilfov. Potrivit ministrului, verificările au scos la iveală nereguli în peste 1400 din cele 1700 de dosare. 

"În urma unei sesizări pe care Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a primit-o, am trimis Corpul de control la Ilfov acolo au fost identificate anumite nereguli. Au fost aduse la cunoştinţa organelor abilitate, urmează să intrăm în reevaluare la Institutul de Expertiză a Capacităţii de Muncă cu aceste dosare", a spus ministrul Muncii, la sediul central al PSD după şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului, potrivit Agerpres.

Pe 24 octombrie, Camera Deputaţilor, a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege care reglementează obligaţia Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de a stabili termen permanent de valabilitate pentru certificatul eliberat persoanelor cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluări periodice, potrivit Agerpres.

Autorităţile publice responsabile cu elaborarea criteriilor de evaluare şi încadrare în grad de handicap au obligaţia stabilirii afecţiunilor medicale care întrunesc caracter ireversibil. Nerespectarea dispoziţiilor prevăzute în proiect se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite