Cezariana la cerere, operaţie plătită din luna martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. FOTO: Marian Iliescu
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. FOTO: Marian Iliescu

Femeile din România care vor naşte începând cu 1 martie prin cezariană vor trebui să plătească în cazul în care serviciul medical este unul la cerere, nu unul în caz de urgenţă, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Anunţul despre această modificare a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană, în cadrul unei conferinţe de presă, în care a anunţat publicarea pe site-ul ministerului a ultimei forme a pachetului de bază de servicii medicale.

„Odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale de bază, niciun serviciu medical la cerere nu va fi inclus. Acesta este şi cazul cezarienei. Acest tip de naştere se va deconta de stat doar medicul consideră că este necesară şi nu pacienta”, a precizat Adrian Pană.

La conferinţa de presă a participat şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, acesta subliniind ideea că autorităţile estimează că va intra în vigoare noul pachet de bază de servicii medicale. Potrivit acestui pachet de bază, vor fi decontate de stat doar naşterile naturale şi cezariana de urgenţă.

„Naşterea va fi inclusă atât în pachetul de bază de servicii medicale, cât şi în pachetul minim de servicii medicale - destinat persoanelor neasigurate”, a adăugat Eugen Nicolăescu.

Ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe tema naşterii prin cezariană arată că deşi nivelul naşterilor prin cezariană este în continuă creştere la nivel mondial, numărul femeilor care apelează la acest tip de naştere din comoditate este destul de mic. Cercetarea cuprinde date din 65 de ţări, printre care şi România, ţară care se află la mijlocul clasamentului.

În prezent, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează în jur de o mie de lei pentru o naştere naturală, în timp ce pentru o cezariană, aproape 2.000 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite