Ce buget alocă românii pentru cadourile de Crăciun. Sute de părinţi au răspuns la această întrebare

0
Publicat:

Perioada Sărbătorilor de Iarnă se apropie cu paşi repezi. Astfel, românii au început deja să alerge după cadourile perfecte, iar cei mici, care îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Crăciun, au întocmit listele cu dorinţe.

Cadouri de Crăciun FOTO Shutterstock
Cadouri de Crăciun FOTO Shutterstock

Clubul Copiilor a desfăşurat un chestionar pentru a afla care este bugetul alocat pentru cadouri în anul 2023, cum s-a schimbat acesta fată de anul trecut, ce-și doresc cel mai mult copiii și dacă aceste așteptări sunt satisfăcute de cei mari.

La chestionar au participat 432 de părinti, preponderent din mediul urban sau din localitățile satelit ale marilor orașe.

Care este bugetul mediu pentru cadoul unui copil

Conform datelor obţinute în urma realizării chestionarului, bugetul mediu pentru achiziţionarea cadoului unui copil, în anul 2023, este de 195 de lei. Totodată, bugetul mediu diferă semnificativ în funcţie de numărul de copii dintr-o familie. Astfel, familiile cu un singur copil plătesc, în medie, 217 lei pentru cadoul copilului, faţă de 182 de lei per copil pentru cele cu doi copii şi 137 de lei per copil pentru familiile cu trei copii.

Rezultatele chestionarului ne arată că, în ciuda creșterii prețurilor și a costului de trai, bugetul alocat cadourilor de sărbători în 2023 rămâne neschimbat față de anul trecut pentru majoritatea românilor din mediul urban.

Cadouri sub bradul de Crăciun SURSĂ FOTO Shutterstock
Cadouri sub bradul de Crăciun SURSĂ FOTO Shutterstock

În schimb, un sfert dintre părinții chestionați au răspuns că vor reduce bugetul de cadouri anul acesta, iar 14% au spus că îl vor crește. O proporție semnificativă, de aproximativ 60%, a părinților mențin un buget similar cu cel de anul trecut pentru cadourile de Crăciun ale copiilor.

Care sunt cele mai populare cadouri de Crăciun pentru copii

Studiul arată că cele mai populare cadouri în rândul părinţilor sunt jucăriile, cărţile, jocurile, hainele, accesoriile vestimentare şi dulciurile. Totodată, studiul a scos în evidenţă că foarte mulţi copii îşi doresc în mare parte aceleaşi lucruri, cu câteva diferenţe. Astfel, 13% îşi doresc un animal de companie, în timp ce 8% dintre ei îşi doresc bani.

Bugetul mediu alocat pentru toate cadourile de Crăciun se situează în jurul valorii de o mie de lei pe familie, pentru un număr de aproximativ 6-7 cadouri.

Pentru copiii cu vârsta între 9-12 ani, dulciurile, jocurile și cărțile rămân cadouri preferate, reflectând dorința de bucurie imediată, distracție și dezvoltare intelectuală.

Pentru adolescenți. hainele și accesoriile devin cadouri de top, urmate de jucării și dulciuri, indicând interesul crescut pentru modă și stil personal. Analiza a fost realizată de-a lungul perioadei de timp cuprinsă între data de 15 noiembrie – 3 decembrie, 2023, în mediul online.

Studiul poate fi găsit accesând: https://www.clubulcopiilor.ro/bugetul-familiei-pentru-cadourile-de-craciun/

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite