Cât va dura minivacanţa de Paşte. Ce zile libere legale mai au angajații românii în 2025
0Învierea Domnului este sărbătorită în 2025 în aceeași zi de către credincioșii ortodocși și catolici, pe 20 aprilie. Angajații vor beneficia de mai multe zile libere legale.

Astfel, de Paște, angajații români vor avea liber în ziua de vineri, 18 aprilie, când este Vinerea Mare, în zilele de weekend, 19-20 aprilie, și luni, 21 aprilie, a doua zi de Paște. Minivacanța va dura patru zile.
În 2025 sunt 17 zile libere legale, dintre care patru sunt în weekend și 13 în timpul săptămânii. Astfel, au mai rămas doar 12 astfel de zile libere.
Calendar zile libere în 2025
Iar prima zi liberă legală, după minivacanța de Paște va fi pe 1 mai. De asemenea, în luna iunie, două dintre cele trei sărbători legale cad în weekend: Ziua Copilului și prima zi de Rusalii, care este sărbătorită pe 8 iunie 2025. Cu toate acestea, românii pot planifica o minivacanță de Rusalii, având și ziua de luni, 9 iunie, liberă.
Zile libere rămase în 2025: 1 mai - Ziua Muncii (joi); 1 iunie - Ziua Copilului (duminică); 8 iunie - prima zi de Rusalii (duminică); 9 iunie - A doua zi de Rusalii (luni); 15 august - Adormirea Maicii Domnului (vineri); 30 noiembrie - Sfântul Andrei (duminică); 1 decembrie - Ziua Națională a României (luni); 25 decembrie - prima zi de Crăciun (joi); 26 decembrie - a doua zi de Crăciun (vineri).
Zile libere plătite de care pot beneficia angajații din România
Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, salariații din România pot beneficia și de alte zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie ori alte situații întâmpinate precum: căsătoria salariatului - 5 zile libere; căsătoria unui copil al salariatului - 2 zile; nașterea unui copil - 5 zile + 10 zile pentru tată dacă a urmat un curs de puericultură; decesul soției/soțului, copilului, părinților, socrilor - 3 zile; decesul bunicilor, fraților, surorilor - 1 zi; donatori de sânge - 1 zi; schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate - 5 zile; 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior.
De asemenea, concediul de odihnă anual reprezintă un drept esențial garantat fiecărui angajat, conform legislației muncii din România. Potrivit Codului Muncii, acest drept nu poate fi cedat, renunțat sau limitat. Durata minimă este de 20 de zile lucrătoare pe an, însă perioada exactă este stabilită prin contractul individual de muncă, în conformitate cu legislația aplicabilă și eventualele prevederi ale contractelor colective.