Bullying online și susținere feminină: cel mai periculos trend, apărut pe Threads. „Sinuciderea e singura soluție” FOTO

0
Publicat:

La mai puțin de o săptămână de la lansarea în Europa a noii rețele sociale, Threads, a lui Mark Zuckerberg, au apărut și primele trenduri. În timp ce unul dintre ele presupune „susținere feminină” și anume ca fetele și femeile din întreaga lume să se ajute să crească în numărul de urmăritori, tinerii din România au făcut o modă din cyberbullying. Aplicația a fost invadată de postări și comentarii vulgare, până la cele care încurajează sinuciderea.

Cyberbullyng-ul, o nouă modă pe Threads FOTO Shutterstock
Cyberbullyng-ul, o nouă modă pe Threads FOTO Shutterstock

Inițial, utilizatorii din România au început cu glume pe seama influencerilor. De la sarcasm, ceea ce ei ar numi „caterincă” a degenerat, de fapt, într-un cyberbullying general, răspândit mai ceva ca un virus.

În momentul în care postezi o fotografie sau un status, te aștepți imediat ca necunoscuții să arunce cu „hate”. În traducere: replici răutăcioase și înjurături cât cuprinde. Spre deosebire de Facebook, Instagram și, bineînțeles, Twitter, cu care se află în directă concurență, una dintre noutățile Threads constă în faptul că permite inclusiv postarea de mesaje vocale.

Moda de a „da cu hate”

Una dintre postările care a ajuns virală, a unei persoane obișnuite, este o fotografie în care o tânără (nu se știe dacă majoră sau minoră) apare în oglindă, purtând o bluză mulată de culoare gri, care lasă să i se vadă bine conturul sânilor, un pantalon de trening cu talie joasă și fața acoperită de telefon. Ea întreabă: „Sunt și eu sexy?”

Sustinere feminina Threads (1) jpg

Fata a primit mii de comentarii de o vulgaritate ieșită din comun. „Spui că ești bidinea la corp”, „sunt divorțate?”, „seamănă cu căruța lu' bunicul”, sunt doar câteva dintre ele.

Atacuri dure primesc nu numai vedetele, ci și copiii acestora. Într-o altă postare, populară pe Threads, un utilizator își întreabă urmăritorii pe cine ar arunca într-un vulcan: Eva Măruță sau Stormi, fetița lui Kylie Jenner.

Postari si comentarii Threads (5) jpg

„E scârboasă rău (...) au visat ratații aia doi că o fac vară-sa lui Selly când mai crește”, „antipatic copil”, au scris oamenii, referitor la micuța Andrei și a lui Cătălin Măruță, în vârstă de numai 8 ani.

Pericolul, sub ochii tuturor

Sunt însă și internauți tot mai îngrijorați de pericolul unui astfel de trend. Comentarii care pentru unii reprezintă simplu amuzament, pentru alții ar putea însemna scăderea încrederii în sine, sursa unor afecțiuni psihice, cum ar fi anxietatea și depresia și chiar motiv de suicid.

„Credeam că Tik Tok e la putere când vine vorba de hate. Am crezut prost. Înțeleg sarcasmul, înțeleg glumița..dar văd că asta e în trending aici. Bullying încontinuu. Probabil o să fie cu părere de rău decât dacă persoana în cauză ajunge să fie luată în râs de toată România, se sinucide, iar apoi toți vom scrie: Condoleanțe. Nu uitați: o vorbă spusă în glumă de cineva poate să fie picătura care a umplut paharul pentru altcineva”, a scris Denisa Dinu, o tânără cu peste 100.000 de urmăritori pe Instagram.

Postari si comentarii Threads (2) jpg

Și Mădălina Vin, o altă tânără cunoscută pe Tiktok, a încercat să tragă un semnal de alarmă, după ce a urmărit îndeaproape fenomenul.

„Reminder: nu e caterincă să îndemni pe cineva să își ia viața”, a scris ea.

„Omoară-te”, a fost primul comentariu primit.

Postari si comentarii Threads (4) jpg

Am luat legătura cu ea și i-am cerut un punct de vedere:

„Inițial se faceau glume despre influenceri si persoane publice, care intrați pe o aplicație nouă, unde nu aveau urmăritori făceau tot posibilul să crească cu postări precum 'dacă îmi daţi un comentariu vă dau follow back'. S-a simtit ca un loc safe, unde toată lumea a pornit egal şi opinia publică nu mai este controlata de cateva persoane care au un număr mare de urmăritori, fără să aibă vreun mesaj important de transmis.

Din păcate, aceste glume au degenerat şi discursul s-a schimbat rapid, din unul care milita pentru libertatea de exprimare si amintea comportamentul problematic şi lipsit de etică al unor persoane publice, în glume agresive care indeamnă la suicid. Acestea deveneau virale şi numărul lor doar a continuat să crească. În câteva zile, au devenit o normalitate”, a spus Mădălina, pentru Adevărul.

#Womensupportingwomen

De partea cealaltă, atât în străinătate cât și la noi în țară, a apărut un trend prin care femeile se susțin între ele, pentru a deveni cunoscute.

Acesta presupune schimbul de urmăriri și aprecieri, exclusiv între fete și femei. Aplicația a fost luată cu asalt de postări cu fotografii în care utilizatoarele de sex feminin cer să primească „follow”, garantând reciprocitate, atât pe Threads, cât și pe Instagram. Cele mai norocoase au devenit virale peste noapte, strângând sute și chiar mii de urmăritori, în numai câteva ore.

Comentariile se situează și ele la polul opus, doamnele și domnișoarele din întreaga oferindu-și numeroase complimente.

„Am primit în două zile mai multe complimente de la fete decât de la gagicul meu”, se mândrește una dintre ele.

Amintirea balenei albastre și #metoo

„Cât de periculoase sau benefice sunt trendurile de pe internet?”

Unul din răspunsurile la această întrebare ar trebui să fie, cu siguranță: Balena Albastră. „Blue Whale Challenge” a apărut în Rusia, în anul 2016, iar ulterior s-a răspândit în mai multe țări. Jocul își trage numele de la un presupus comportament sinistru al balenelor albastre, care s-ar arunca singure pe uscat pentru a muri.

Jocul online a fost conceput pentru a manipula și controla participanții, încurajându-i să îndeplinească o serie de sarcini auto-destructive și periculoase, care culminau cu provocarea finală: sinuciderea.

Totul începea cu „provocările” relativ inofensive, cum ar fi vizionarea unor filme de groază sau ascultarea de muzică înfricoșătoare și progresa, treptat, spre cerințe care implicau vătămarea fizică sau psihică a participanților. Organizatorii jocului, cunoscuți sub numele de „curatori”, îi amenințau pe participanți cu diverse metode pentru a-i determina să continue cu sarcinile.

La vremea respectivă, fenomenul „ Balena Albastră” a atras atenția mass-media și autorităților din întreaga lume, generând îngrijorări serioase cu privire la siguranța tinerilor.

Modelul de susținere feminină ar putea fi și el comparat cu un alt fenomen online de mare amploare și anume, #MeToo. Mișcarea a fost inițiată inițial în 2006, de către activista americană, Tarana Burke, dar a câștigat o atenție deosebită în 2017, când numeroase personalități publice au împărtășit propriile lor experiențe cu hărțuirea sexuală folosind hashtag-ul #MeToo.

Actrițe celebre, precum Alyssa Milano, au fost printre primele care au încurajat oamenii să își împărtășească poveștile personale, creând un lanț de solidaritate care a demonstrat că problema hărțuirii sexuale nu este limitată la anumite industrii sau grupuri demografice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite