Carnea viitorului: capra cu gust de vacă, noua rasă creată în Dobrogea „Are savoarea văcuței fragede, abia aștept s-o încerc”

0
Publicat:

Bocarp, rasa creată pentru carne de către cercetătorii dobrogeni, prin încrucișarea țapului african cu capra autohtonă, ar putea deveni o alternativă mai ieftină, mai savuroasă și mai sănătoasă pentru români, după cum susțin la unison nutriționiștii și bucătarii

Noua rasă de capre creată de cercetătorii din Constanța FOTO Antonia Ispas
Noua rasă de capre creată de cercetătorii din Constanța FOTO Antonia Ispas

„Capra este vaca săracului", spuneau bătrânii noștri, pentru că dintotdeauna carnea de vită a fost scumpă și mereu prețuită mai ales în preparatele rafinate și în dietele alimentare. Cum industria creșterii vitelor este tot mai blamată din cauza efectelor poluante pe care le are asupra mediului, problema ar putea fi rezolvată grație cercetătorilor constănțeni.

Astfel, după o muncă asiduă de aproape 14 ani, cercetătorii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Constanța au inventat singura rasă de capre de carne din România, botezată Bocarp.

Noua rasă de caprine creată de cercetătorii din Constanța FOTO Antonia Ispas
Noua rasă de caprine creată de cercetătorii din Constanța FOTO Antonia Ispas

Directorul instituției a explicat că ideea le-a venit cumva impusă de piață, de interesul economic din acest sector de activitate.

„Specia caprină în România a avut o cădere foarte mare după 1990. Acum s-a revigorat, dar nu sunt de bună calitate. Noi ne-am gândit să îmbunătățim calitatea animalelor și implicit a producțiilor pe care le obținem la ele, ca cei care le cresc să aibă un interes continuu pentru aceste specii și pentru satisfacerea cerințelor pieței. Fiindcă de obicei capra era numită vaca săracului, ne-am gândit că, odată cu cerința mai mare de pe pe piață, să realizăm o rasă de caprine cu o producție de carne superioară raselor existente. E un lucru bun și pentru noi, ca cercetare, și pentru țară, și pentru crescători", a declarat Radu Răducu, directorul institutului de cercetare.

Un deceniu de cercetare

Cercetătorii lucrează la acest proiect din 2010, însă abia acum au obținut primele rezultate.

„Cea mai bună cale a fost crearea unei rase noi de capre prin încrucișare, utilizând caprele din rasa locală, care nu sunt productive dar conferă o rezistență și o adaptabilitate bună la condițiile de mediu din România, și o rasă perfecționată pentru producția de carne. Ne-am informat și am ales o rasă din import care are o carne de o calitate foarte bună: Boer, din Republica Sud-Africană, pe care noi am adus-o, de fapt, din Anglia", a explicat directorul.

După încrucișări repetate între țapii africani și caprele autohtone, după mai multe generații de metiși cu diferite cote de participare, cercetătorii se laudă acum cu 200 de exemplare selectate din noua rasă, pe care au numit-o Bocarp. Acestea sunt exemplarele pe care se lucrează acum pentru a produce noua rasă, o rasă pură.

image

Ca să poți vorbi de o rasă nouă, a explicat directorul institutului, trebuie să ai la dispoziție 300 de femele metise pe care să le poți diviza cu 15‑20 familii de țapi, ca să nu apară fenomenul de cosangvinitate.

Până la omologarea efectivă a rasei Bocarp ar mai putea trece însă 10‑13 ani: cercetătorii trebuie să selecteze, în continuare, exemplare, să producă noi și noi generații până la rasă pură. Așadar, la acest moment carnea nu poate fi găsită în magazine sau restaurante însă, Institutul vinde crescătorilor, care vor să își îmbunătățească rasa, țapi din noua generație.

Carnea de capră, indicată în diete

Deja câteva exemplare au fost testate, iar carnea lor a fost preparată de un bucătar care a confirmat: capra Bocarp are gust de văcuță fragedă: „Are savoarea cărnii de vită, este perselată, adică are carne și grăsime, dar grăsimea nu este o grăsime ca o untură, ca la porc, ci una cu o consistență anume și care dă un gust foarte bun".

image

„Eu aș vedea acest soi nou de carne preparat în spiritul bucătăriei mediteraneene, sau zona Marocului, poate cu o garnitură de cuș-cuș, cu un sos alături. Sunt nerăbdător să o încerc", a declarat și chef Sorin Petcu.

Medicul nutriționist Mihaela Iftene spune că preparatele din carnea de capră sunt mult mai sănătoase.

„Carnea de capră este o alternativă extrem de sănătoasă la tipurile de carne pe care le găsim în magazine, adică cea de pui, vită sau porc. Este o alternativă mai bună pentru cei care doresc să țină cure de slăbire dar și pentru cei care suferă de anemie, fiind o carne bogată în fier și vitamine cum ar fi B6, C, vitamina K, Calciu, Fosfor, Zinc. Noi, românii, nu consumăm multă carne de capră, dar dacă soiul nou va fi mai accesibil financiar și mai sănătos, cred ar putea crește consumul de carne de capră ", a afirmat medicul nutriționist.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite