Când vine, unde şi cât timp va fi valabil „paşaportul COVID“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Singura speranţă în acest
moment este vaccinarea“. FOTO Shutterstock
„Singura speranţă în acest moment este vaccinarea“. FOTO Shutterstock

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au stabilit ca „paşaportul COVID”, destinat facilitării călătoriilor în UE, să aibă valabilitate de un an, conform textului adoptat recent de ambasadorii celor douăzeci şi şapte de state ale blocului comunitar, regulă ce urmează să fie negociată cu parlamentarii europeni.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene prevedea ca acest „certificat verde digital” - care ar trebui să intre în vigoare până la sfârşitul lunii iunie - să fie valabil până când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârşit. Dar statele membre au refuzat ca aplicarea acestuia să depindă de un organism din afara UE, aşa că au modificat această dispoziţie. Acum textul prevede ca această reglementare să se aplice timp de 12 luni de la intrarea sa în vigoare, urmând ca Executivul european să facă un raport de evaluare cu trei luni înainte de sfârşitul acestei perioade. Potrivit textului, o suspendare sau o prelungire trebuie să aibă loc în cadrul unei proceduri legislative ordinare implicând Consiliul (care reprezintă statele membre) şi Parlamentul European, şi nu doar Comisia.

Acest document este destinat să faciliteze călătoriile europenilor care pot atesta că au fost vaccinaţi împotriva COVID-19, că sunt în posesia unui rezultat negativ la teste PCR sau antigen ori că au dezvoltat imunitate după infectare.

Referitor la măsurile antiepidemice de la frontierele lor, cele 27 de state membre au reformulat o dispoziţie care prevede că orice stat care impune restricţii (carantină sau altele) deţinătorilor respectivelor certificate ar trebui să vină cu explicaţii în faţa Comisiei Europene. „Utilizarea certificatului verde digital în scopul ridicării restricţiilor trebuie să rămână în responsabilitatea statelor membre”, se menţionează în document.

În condiţiile în care mai multe ţări au început deja să implementeze propriile certificate, textul prevede o perioadă de tranziţie de şase săptămâni pentru ca aceste ţări să îşi poată adapta sistemul la cadrul european comun. Precizarea vine în condiţiile în care viitorul paşaport de vaccinare propus de Uniunea Europeană riscă să se împotmolească într-o veritabilă „birocraţie digitală” europeană, în lipsa unor standarde clare prin care aceste adeverinţe digitale să poată fi interoperabile, certificate şi unanim valabile în întreg spaţiul comunitar.

Valabil în UE şi Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein

Acest instrument vizează cele 27 de ţări ale UE, precum şi state care nu sunt membre ale UE, dar care fac parte din spaţiul Schengen, adică Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. De asemenea, au fost adăugate dispoziţii privind recunoaşterea certificatelor emise de ţări din afara UE.

Proiectul de reglementare este supus unei proceduri legislative accelerate pentru a fi pregătit la timp pentru sezonul turistic estival. Parlamentul European urmează să ia o decizie la sfârşitul lunii aprilie şi să formuleze amendamente, după care vor începe negocieri între cele trei instituţii pentru a ajunge la un acord cu privire la textul final.

Statele care vor impune carantina cetăţenilor cu paşaport COVID vor fi obligate să dea explicaţii în faţa Comisiei Europene.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite