Campanie de prevenire a violenţei asupra copiilor: 94% din cazuri se petrec acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Organizaţia „Salvaţi copiii“ a lansat campania „Stop luptei de acasă“ prin care se doreşte informarea şi conştientizarea publicului asupra acestui fenomen
Organizaţia „Salvaţi copiii“ a lansat campania „Stop luptei de acasă“ prin care se doreşte informarea şi conştientizarea publicului asupra acestui fenomen

Majoritatea cazurilor de abuz asupra copiilor în România au loc în familie, acolo unde ar trebui să fie protejaţi, fenomen de care sunt afectaţi în total 63% din copii, fetele mai ales, arată cifrele oficiale. Cel mai frecvent abuz este neglijarea copiilor, urmată de abuzul emoţional, fizic şi sexual. Pornind de la aceste date îngrijorătoare, organizaţia „Salvaţi Copiii“ a lansat marţi o campanie de prevenire a violenţei în familie.

În total, 12.192 de cazuri de abuz asupra copiilor au fost raportate la nivel naţional în 2013, dintre care 94% s-au petrecut în cadrul familiei, potrivit raportului realizat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA). 

Datele au fost prezentate marţi la conferinţa de presă unde organizaţia „Salvaţi copiii“ a lansat campania „Stop luptei de acasă“. Scopul este informarea şi conştientizarea publicului asupra acestui fenomen şi ajutarea celor care suferă în acest fel, dar şi aducerea la cunoştinţa a metodelor pozitive de educare a copiilor şi accesul la consiliere parentală.

Preşedintele executiv al „Salvaţi Copiii“, Gabriela Alexandrescu, a spus că doreşte schimbarea treptată a acestei mentalităţi disfuncţionale şi a toleranţei de neconceput faţă de violenţa fizică şi verbală asupra copiilor.

Peste 60% dintre copii, victime ale violenţei în familie

„63% dintre copii români suferă de violenţa în familie şi 38% dintre părinţi recunosc că îşi bat copiii acasă, iar 20% din ei cred că bătaia este ruptă din rai. Deşi am crede că băieţii sunt abuzaţi mai mult decât fetele, fiindcă ar fi mai neastâmpăraţi, în realitate 52% din victime sunt fete. În România anului 2014, unu din cinci copii suferă de o problemă comportamentală, urmare a abuzurilor la care a fost supus. Asistăm la trei tipologii: părinţi care practică aceste metode fără a considera că fac ceva greşit, cei care îşi abuzează copiii, dar ulterior regretă, realizând că nu au procedat corect, şi nu în ultimul rând cei conştienţi că această realitate există în jurul lor, însă fie se tem, fie au devenit prea blazaţi ca să se mai implice. Iar resemnarea colectivă în faţa abuzului îşi găseşte ecoul în atitudinea cu care acest subiect este tratat în ţara noastră, la toate nivelurile“, a explicat Gabriela Alexandrescu.

Tipologia abuzului în familie

În ceea ce priveşte tipul de abuz suferit de copii, 68% din aceştia au căzut victimă neglijării în familie, de departe cea mai răspândită formă de abuz. 12% dintre copii au fost abuzaţi emoţional, 9% au fost abuzaţi fizic şi 370 de copii au fost victime ale abuzului sexual.

În România, în 2013, 20 de copii şi-au pierdut viaţa ca urmare a comportamentelor abuzive ale părinţilor lor şi 43 de copii au fost victime ale violului în propria familie (dublu faţă de numărul raportat în urmă cu patru ani), mai arată datele oficiale de la ANPDCA.

Prea puţini părinţi decăzuţi din drepturile părinteşti

Preşedintele TB a precizat că foarte puţine acţiuni violente din familie sunt înregistrate şi raportate ca atare, fiind şi mai puţine cele care ajung să fie tratate şi sancţionate de instanţele de judecată.

"La nivel naţional, în 2013, am avut 114 cereri de decădere din drepturile părinteşti, iar în Bucureşti au fost 14. Cifrele sunt foarte mici. Trăim într-o cultură în care este o ruşine să spunem ce ni se întâmplă acasă. E ruşine să spunem că am greşit şi că, în mod cert, merit o pedeapsă corporală. E foarte delicat şi pentru structurile administrative speciale privind colectarea şi raportarea acestor date fără să treacă de o graniţă fragilă la nivel de protecţia vieţii private şi a vieţii de familie", a explicat Laura Andrei.

Campania lansată marţi este a şasea iniţiativă demarată de organizaţie în scopul reducerii fenomenului violenţei asupra copilului. Prin campaniile de acest gen, au fost incluse în Legea privind drepturile copilului articole care interzic orice formă de violenţă asupra copiilor, România numărându-se printre cele 39 de state din lume care au interzis prin lege abuzul asupra celor mici.


STUDIU UNICEF: În România, unul din 100.000 de copii se sinucide din cauza tratamentului violent la care este supus

Aproximativ 17% din copiii din 58 de ţări sunt supuşi unor forme severe de pedeapsă fizică precum loviri în cap, urechi sau faţă sau lovituri dure şi repetate, potrivit raportului UNICEF „Ascuns la vedere“, lansat în septembrie. În România, unul din 100.000 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 19 ani se sinucide din cauza tratamentului violent la care este supus, potrivit studiului.

Abuzurile asupra copiilor, reclamate direct la Comitetul ONU

Comitetul ONU a aprobat un protocol opţional la Convenţia pentru drepturile copilului, prin care dă posibilitatea copiilor să reclame abuzuri săvârşite de stat, de familie sau de alte persoane direct către Comitet, dacă legile statului nu reuşesc să rezolve cazurile. România a semnat acest protocol, dar încă nu l-a ratificat.

Telefonul Copilului: Copiii reclamă neînţelegeri cu părinţii din cauza notelor la bacalaureat sau evaluarea naţională

Un sfert dintre copiii care au sesizat neînţelegeri cu părinţii, în prima jumătate a acestui an, la Telefonul Copilului, au reclamat măsuri extreme din cauza faptului că nu au finalizat anul şcolar cu media generală aşteptată de părinţi ori pentru nota luată la capacitate sau la bacalaureat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite