CAMPANIE Ce cred românii despre meserii. Unde şi prin ce metode se poate învăţa cel mai bine meserie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi cunosc foarte bine avantajele unei diplome, românii pun mult preţ pe meserie. Tendinţa este accentuată în special în rândul tinerilor, care încep să se orienteze spre meserii şi consideră diplomele ca fiind simple „bife” necesare la întâlnirea cu potenţialii angajatori.

Concret, 65% din respondenţii studiului „Meserii pentru România”, realizat de D&D Research, consideră că o meserie se învaţă prin pregătire, la şcoală, fie ea de stat sau particulară. 

În ceea ce priveşte locul unde se deprinde cel mai bine o meserie, 35,1% din respondenţi sunt de părere că acest lucru se învaţă chiar la locul de muncă, prin ucenicie, în timp ce 34,7% consideră că meseria se învaţă la locul de muncă, prin pregătirea oferită de angajator. În schimb, 30,2% din respondenţi consideră că meseria se învaţă cel mai bine la o şcoală de meserii. 

Bărbaţii cred că meseria se învaţă prin „ucenicie”

Mai exact, 38% din bărbaţi cred că meseria se învaţă mai bine la locul de muncă prin „ucenicie”, în timp ce doar 32% din femei cred acelaşi lucru. Cele mai multe sunt de părere că meseria se învaţă cel mai bine la locul de muncă, prin pregătirea oferită de angajator. 

Gulerele albe, adică persoanele care au un loc de muncă ce necesită studii superioare, sunt de aceeaşi opinie. Concret, 42% din ei consideră că pregatirea oferită de angajator este de bun augur. În opinia gulerelor albastre, câştig de cauză au şcolile de meserii. 

În ceea ce priveşte ocupaţiile respondenţilor, 7,6% dintre aceştia sunt vânzători, 5,5% sunt agricultori, în timp ce 4,3% sunt muncitori necalificaţi. 28% din respondenţii care sunt muncitori necalificaţi, spun că au această meserie de doi sau cel mult patru ani, se arată în studiu. 

Salariile muncitorilor necalificaţi, prea mici 

Potrivit cercetării, salariile muncitorilor necalificaţi sunt considerate prea mici dată fiind munca dură şi murdară pe care o fac. Aşa au răspuns 65% din respondenţi. În schimb, 15% din cei chestionaţi au spus că salariile sunt corecte dat fiind faptul că muncitorii necalificaţi nu au nicio calificare. 

De altfel, potrivit studiului, 15,3% din respondenţi nu sunt mândri de ocupaţia actuală, în timp ce 52% spun că se mândresc cu profesia lor. Un procent de 32% îşi face meseria din necesitate, pentru a-şi putea acoperi cheltuielile zilnic. 

Studiul arată că cei 15% care nu sunt mândri de meseria lor, cei mai mulţi nu sunt satifăcuţi cu ocupaţia pe care o au (14,8%), în timp ce 12,5% îşi doresc altceva. Alţi 11,9% consideră că primesc prea puţini bani pentru ceea ce fac.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

CAMPANIE Meseria, „brăţară de aur”. Care sunt ocupaţiile preferate de părinţi pentru copiii lor

CAMPANIE Diploma, elementul cheie la primul contact cu angajatorul. Cât mai contează documentul în prezent

CAMPANIE Topul profesiilor şi meseriilor respectate în România

CAMPANIE Generaţia pierdută, în căutarea identităţii profesionale. Cei mai mulţi tineri consideră că singurul avantaj al şcolii este diploma de studii

CAMPANIE Românii se visează artişti, medici sau profesori

CAMPANIE Ce cred românii despre meseriile lor. Unde îşi văd părinţii copiii vs unde se văd tinerii de astăzi

STUDIU Tinerii vor o calificare profesională, dar părinţii le pregătesc un viitor de „gulere albe”

ADMITERE FACULTATE 2014 S-a dat admiterea la „meseria de Mircea Badea“

ADMITERE PROFESIONALĂ 2014 Meseriile cele mai căutate de elevii de clasa a VIII-a: mecanic auto şi chelner

VIDEO Lecţie la „Şcoala Altfel”. Meseriile de viitor, magnet la profesională

ADMITERE LICEU 2014 Concurenţa de la profesională depăşeşte prejudecăţile societăţii

VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Noutăţile şi avantajele şcolii profesionale: şansa la o meserie, inclusiv în multinaţionale

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite