CAMPANIE Meseria, „brăţară de aur”. Care sunt ocupaţiile preferate de părinţi pentru copiii lor
0
Jumătate din români consideră că „meseria este brăţară de aur”, ea fiind văzută ca o cale mai sigură şi mai rapidă de a reuşi în viaţă. Aşa arată studiul „Meserii pentru România”, realizat de D&D Research.
Jumătate dintre participanţii la studiu aderă la modelul care subliniază importanţa educaţiei pe termen lung în vreme ce cealaltă jumătate aderă la modelul care pune accent pe cunoaşterea unei meserii. „Dintre aceştia din urmă 7% dintre români consideră că de principiu cartea nu îţi mai aduce automat şi partea în zilele noastre”, se arată în cercetare.
Meseria îţi permite să te descurci oriunde
Spre exemplu, cei aproape 50% din românii care aderă la modelul „meseria este brăţară de aur” spun că au ales acest proverb dat fiind faptul că o meserie îţi permite să te descurci oriunde, dar şi pentru că meseria este o plasă de siguranţă care garantează obţinerea unui loc de muncă „minimal”. Totodată, meseria, dacă este bine făcută, poate fi şi bănoasă, subliniază studiul.
În ceea ce priveşte profilul celor care consideră că meseria este brăţară de aur, aceştia sunt în proporţie de 57% bărbaţi. Totodată, 51% din cei care au optat pentru acest răspuns sunt de la oraş, iar 60% din ei sunt gulere albastre, adică au ocupaţii în care studiile superioare nu sunt esenţiale.
Referitor la modul în care poate fi însuşită o meserie, 65% din români sunt de părere că ea se învaţă „prin pregătire, la şcoală”, fie ea de stat sau particulară, în condiţiile în care este plătită de angajator. Cercetătorii remarcă o tendinţă a tinerilor care au între 18 - 25 de ani de a se orienta spre meserii şi nu spre ocupaţiile care necesită studii superioare.
Concret, din cei 49,3% din respondenţi care au optat pentru proverbul „Meseria este brăţară de aur”, 23,3% spun că te descurci oriunde cu o meserie, în timp ce 20,1% din ei subliniază că aşa ai un loc de muncă asigurat. Totodată, 17,8% din respondenţi susţin că meseria îţi permite să câştigi bani, în timp ce doar 8,6% din ei consideră că meseria este calea sigură spre succes şi spre reuşita în viaţă.
Ocupaţiile preferate de părinţi pentru proprii copii
Componenta financiară este şi criteriul de bază folosit de părinţi atunci când aleg o ocupaţie pentru proprii lor copii. Astfel, meseriile alese pentru aceştia - fie ele „albe” (care necesită educaţie superioară), fie ele „albastre” - sunt alese pentru că sunt bănoase.
Însă, studiul subliniază că părinţii fără studii superioare şi-ar îndrepta copiii nu spre meserii ci mai degrabă spre domenii precum medicina (20%), dreptul (10%) sau profesoratul (7%) şi ingineria (6%). Mamele sunt cele care îşi doresc cu ardoare să aibă copii medici, fie că ele provin de la oraş sau de la sat.
Pe categorii de vârste, tinerii între 18 -24 de ani ar alege pentru copii lor ocupaţia de avocat, în timp ce persoanele trecute între 25 - 54 de ani i-ar vedea medici. Motivele înşirate sunt următoarele: medicina este un domeniu bănos, respectat, frumos şi de viitor.
Pe aceeaşi temă:
CAMPANIE Topul profesiilor şi meseriilor respectate în România
CAMPANIE Românii se visează artişti, medici sau profesori
STUDIU Tinerii vor o calificare profesională, dar părinţii le pregătesc un viitor de „gulere albe”
ADMITERE FACULTATE 2014 S-a dat admiterea la „meseria de Mircea Badea“
VIDEO Lecţie la „Şcoala Altfel”. Meseriile de viitor, magnet la profesională
ADMITERE LICEU 2014 Concurenţa de la profesională depăşeşte prejudecăţile societăţii