Stresul emoțional la școală. Cum ajutăm copilul să depășească bullying-ul

0
Publicat:

Violența în școli a ajuns un fenomen greu de ținut sub control, de cele mai multe ori chiar de nestăpânit. În ultima vreme, bullying-ul a luat amploare și reprezintă principala sursă de stres emoțional prin care trec elevii, indiferent de vârstă. 

Bullying-ul, un fenomen scăpat de sub control în școli
Bullying-ul, un fenomen scăpat de sub control în școli

Auzim din ce în ce mai des despre bătăi între elevi în curtea școlii, în clasă sau pe coridoarele instituțiilor de învățământ. Asistăm la cazuri de abuz din partea anumitor dascăli, la fel și agresivitatea elevilor la adresa profesorilor. Violența în mediul școlar se manifestă generalizat atât în școlile de la oraș, cât și cele din mediul rural. 

Ministerul Educației vine cu câteva recomandări despre cum ar trebui sprijiniți elevii în momente de stres emotional, după ce au fost implicați în cazuri de violență. Fie că sunt victime, autori ai agresiunilor respective sau martori, copiii experimentează, tristețe, frică, furie și gânduri greu de gestionat. Iar astfel de situații de stres emoțional prezenta și sprijinul unui adult, fie că vorbim despre părinți, fie despre profesori, sunt foarte importante. Cruciale, chiar. 

Cum ajutăm copilul să depășească stresul emoțional. Sfaturile specialiștilor în educație

Vorbiți copilului pe un ton cald și calm. Arătați empatie, înțelegere și răbdare pentru situația în care se află copilul. 

Lăsați copilul să plângă, să-și trăiască emoțiile. Emoțiile puternice sunt normale în momente de stres și nu ar trebui inhibate. Adulții ar trebui să fie alături de copil până când acesta le depășește. 

Exersați împreună cu copilul modalități simple de calmare: concentrarea pe respirație, numaratul lent de la 10 la 1, o scurtă plimbare în aer liber. 

Ajutați copiii să identifice gândurile sau temerile pe care le au în situații de stres emoțional și găsiți împreună mesaje pozitive, realiste, pe care copiii să și le transmită atunci când se simt stresați.

Nu uitați că modul în care reacționați în situații stresante poate reprezenta un model pentru copii. Acordați atenție propriilor modalități de a gestiona stresul, fiți calmi și înțelegători cu propria persoana pentru a fi în măsură să acordați sprijin celorlalți. 

Discutați cu copiii despre rolul emoțiilor în viața noastră și despre cum putem gestiona situațiile în care simțim că emoțiile ne coplesesc.

Studiu: 50% dintre elevi, victime ale bullying-ului în şcoli

Aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în şcoli, iar 27% admit că au fost agresori, arată un studiu al organizaţiei Salvaţi Copiii România dat publicității în toamna anului trecut.  De asemenea, 82% dintre elevi au declarat că au fost martori ai situaţiilor de bullying în şcoala unde învaţă, iar aproape trei sferturi (73%) au afirmat că au asistat la situaţii de bullying în clasă. Peste un sfert dintre elevi (27%) admit că s-au aflat în poziţia de autor al actelor de bullying, în schimb proporţia celor care admit frecvenţe ridicate ale acestui comportament este de doar 2%.

84% dintre elevi au afirmat că, în situaţii de bullying, au intervenit activ în sprijinul victimei. Puţin peste o treime (34%) dintre elevi afirmă că s-au aflat în poziţia de martor pasiv la situaţii de bullying.

Cyberbullying-ul face ravagii pe rețelele sociale 

Cyberbullyingul înseamnă bullying prin folosirea tehnologiilor digitale. Se poate întâmpla pe rețelele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri și pe telefoanele mobile. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați.

Agresiunea de tip bullying față-în-față și cea în mediul online se pot petrece concomitent. Dar cyberbullying lasă amprente digitale- înregistrări care se pot dovedi utile și care pot oferi dovezile necesare pentru a putea pune capăt agresiunii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite