Legătura dintre bullying și suicid. Ce spun psihologii despre cazul celor două fete din Hunedoara care s-au sinucis

0
Publicat:

Cazul a două adolescente din Hunedoara, care au murit împreună după ce au căzut despre o clădire dezafectată, a pus pe jar atât autorităţile cât şi psihologii. Mesajele de adio, lăsate de acestea, conduc la concluzia că au fost victime ale bullying-ului.

Ruinele uzinei Vâscoza din Lupeni. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Ruinele uzinei Vâscoza din Lupeni. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Acum, procurorii trebuie să afle ce se ascunde în spatele gestului făcut de cele două tinere şi aşteaptă rezultatele complete ale analizelor de laborator, care ar putea indica dacă acestea consumaseră anumite substanţe înaintea deciziei fatale.

,,Este un fenomen răspândit, care nu este tratat cu seriozitate"

Înainte de a recurge la gestul extrem, una dintre fete a lăsat un bilet de adio, în care menţiona ,,Lumea e rea". Conform anchetatorilor, acest lucru indică suferinţa prin care treceau. Totodată, cealaltă fată a lăsat şi un mesaj pe un grup de prieteni, în care îi acuză pe ceilalţi de Bullying. Psihologii susţin că acest fenomen este extrem de răspândit şi că, de multe ori, nu este privit şi tratat cu seriozitate.

,,Vorbim deja despre un fenomen, cel al bullying-ului. Este un fenomen extrem de grav, pe care multe persoane nu îl tratează cu seriozitate. Vorbele urâte, batjocura, toate aceste lucruri îşi pot pune amprenta pe psihicul unui tânăr, neformat. Totodată, poate conduce la depresie, la stări de anxietate. Aceste probleme, într-un final, pot conduce chiar la gânduri suicidare şi la tentative de suicid. Este important ca părinţii, cei apropiaţi, să identifice aceste simptome şi să ia măsuri din timp, pentru a nu se ajunge la astfel de evenimente regretabile", a transmis Andreea Coman, psiholog clinician.

Gesturile extreme, un strigăt după ajutor

Conform specialiştilor, persoanele care sunt supuse acestui fenomen au reală nevoie de ajutor. Astfel, o tentativă de suicid poate fi privită ca un strigăt de disperare.

,,Este clar că persoanele care ajung în acest punct suferă din cauza depresiei, din cazul faptului că sunt marginalizate. În cazul adolescenţilor, aceste sentimente pot fi foarte intense şi îşi pot pune foarte uşor amprenta. Acasă, în şcoli, copiii trebuie învăţaţi, de la vârste fragede, să îi accepte pe ceilalţi, aşa cum sunt, fără răutăţi", a adăugat psihologul clinician.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite