B─âncile, cei mai mari proprietari imobiliari

0
0

Mii de locuinţe sunt scoase la licitaţie în această perioadă de instituţiile de credit în urma executării silite a rău-platnicilor. Preţurile imobilelor sunt însă neatractive, iar bancherii riscă să rămână cu ele. Cei care vor o locuinţă nu se înghesuie la licitaţiile băncilor. Instituţiile de credit ţin la preţ, iar potenţialii cumpărători mizează pe ieftinirea proprietăţilor licitate.

├Än 2007-2008, perioad─â de boom economic, nici nu se auzea de licita┼úii organizate de b─ânci pentru a valorifica imobilele aduse de clien┼úi drept garan┼úie. Unele b─ânci nu aveau niciun bun scos la licita┼úie, iar altele aveau maximum cinci-┼čase ├«ntr-un an. Cei mai mul┼úi clien┼úi ├«ndatora┼úi ├«┼či pl─âteau ratele la timp, iar restan┼úe se ├«nregistau, ├«n bun─â m─âsur─â, doar la creditele de consum negarantate. ├Äntre timp, odat─â cu declan┼čarea crizei, rom├ónii au ├«nceput s─â nu-┼či mai poat─â rambursa creditele, inclusiv cele imobiliare, cu rate destul de mari ┼či ├«n cre┼čtere de la o lun─â la alta. Iar asta ├«n ciuda riscului de a-┼či pierde locuin┼úa pe care au adus-o drept garan┼úie. B─âncile au ├«nceput, cu prec─âdere din 2010, s─â se confrunte cu restan┼úe tot mai mari la creditele imobiliare pe termen lung. ├Äntr-o prim─â faz─â, pentru a evita riscul de a acumula foarte multe restan┼úe ┼či, ├«ntr-un final, bunuri pe care s─â nu le poat─â vinde la valoarea creditului acordat, b─âncile au ├«ncercat s─â g─âseasc─â solu┼úii pentru clien┼úii cu probleme. Unele negocieri s-au finalizat cu evitarea, cel pu┼úin pentru moment, a problemelor, altele nu. Astfel, stocul de imobile al b─âncilor a crescut exponen┼úial de la lun─â la lun─â, iar licita┼úiile de v├ónzare au ├«nceput s─â fie tot mai dese.

├Än 2009, Bank Leumi,una dintre b─âncile mici din sistem, a fost prima care a dezvoltat pe site-ul propriu o sec┼úiune specific─â pentru prezentarea bunurilor scoase la licita┼úie. ├Äntre timp, toate b─âncile ┼či-au f─âcut astfel de sec┼úiuni, dezvoltate ulterior ├«n adev─ârate portaluri de anun┼úuri imobiliare - cu clasific─âri ├«n func┼úie de jude┼úul unde se afl─â bunul executat, de tipul bunului, de data organiz─ârii licita┼úiei ┼či cu galerie cu fotografii. ├Än prezent, fiecare banc─â are pe site zeci, chiar sute de licita┼úii anun┼úate pentru urm─âtoarele dou─â-trei luni. De exemplu, BCR, cea mai mare banc─â din Rom├ónia, are programate pentru urm─âtoarea perioad─â licita┼úii pentru v├ónzarea a peste 160 de imobile - de la case ┼či apartamente, p├ón─â la sedii de firme, hoteluri ┼či pensiuni. La acestea se adaug─â alte peste 100 de licita┼úii pentru terenuri aduse de contractan┼úii de credite drept garan┼úie. La nivelul ├«ntregului sistem, num─ârul bunurilor imobile executate silit ┼či scoase la v├ónzare de b─ânci se ridic─â la peste 2.200.

F─âr─â cerere

Imobilele executate silit scoase la licita┼úie de b─ânci nu sunt ├«ns─â la mare c─âutare. Iar asta reiese foarte clar din faptul c─â pre┼úul este redus cu p├ón─â la 75% fa┼ú─â de evaluarea ini┼úial─â pentru majoritatea imobilelor scoase la licita┼úie. Executorii bancari spun c─â un bun executat silit se vinde, ├«n medie, dup─â trei-cinci licita┼úii ┼či dup─â ce banca renun┼ú─â la pre┼úul minim ini┼úial. Iar asta pentru c─â bancherii ┼úin la pre┼ú, iar cel de pornire la prima licita┼úie, respectiv cel de evaluare a imobilului, este unul destul de piperat, peste media pie┼úei. De exemplu, Alpha Bank organizeaz─â ├«n luna septembrie o licita┼úie pentru v├ónzarea unui apartament cu trei camere (suprafa┼ú─â util─â de 77,63 metri p─âtra┼úi), situat pe Calea 13 Septembrie din Bucure┼čti, cu un pre┼ú de pornire de 465.44,75 lei (aproximativ 109.500 de euro). ├Än cazul acestei licita┼úii, pentru c─â imobilul nu s-a v├óndut de la prima strigare, pre┼úul reprezint─â 75% din valoarea la care bunul a fost evaluat. Adic─â 620.593 de lei (146.022 de euro)! Pre┼úul cerut ├«n prezent de proprietarii de apartamente din aceast─â zon─â variaz─â ├«ns─â ├«ntre 70.000 ┼či 110.000 de euro.┬á

Cererea redus─â pentru bunurile licitate este determinat─â ┼či de faptul c─â cel care vrea s─â achizi┼úioneze este obligat s─â dispun─â de bani ghea┼ú─â. Cump─ârarea unui imobil licitat este aproape imposibil─â.

Preţuri neatractive

Impedimentul major pentru care apartamentele scoase la licita┼úie de c─âtre b─ânci nu se v├ónd ca p├óinea cald─â este pre┼úul. Un indice calculat de un portal destinat monitoriz─ârii anun┼úurilor de licita┼úii pentru bunurile executate silit relev─â acest fapt. Astfel, b─âncile cer pentru metru p─âtrat de apartament din Bucure┼čti un pre┼ú mediu de 1.474 de euro, ├«n condi┼úiile ├«n care acela┼či metru se vinde pe pia┼úa liber─â cu o medie de 1.026 de euro, potrivit imobiliare.ro. Acela┼či scenariu se repet─â la nivelul ├«ntregii ┼ú─âri (vezi tabelul). Cele mai scumpe apartamente, cu pre┼úuri medii de licitare de peste 3.000 de lei (aproximativ 714 euro) pe metru p─âtrat, se g─âsesc ├«n jude┼úele Bra┼čov, Neam┼ú, Timi┼č ┼či V├ólcea. ÔÇ×Nu se ├«nregistreaz─â sc─âderi semnificative de pre┼ú de la o lun─â la alta pentru bunurile executate silit. Asta ├«nseamn─â c─â b─âncile comerciale nu sunt dispuse s─â v├ónd─â la orice pre┼ú, dar ┼či c─â poten┼úialii cump─âr─âtori nu au ├«ncredere ├«n oferte ┼či a┼čteapt─â ca creditorul s─â mic┼čoreze pre┼úul", ne-a declarat ┼×tefan Neagu, managing partner al heima.ro, o plartform─â web destinat─â public─ârii ┼či monitoriz─ârii anun┼úurilor de licita┼úii pentru bunurile executate silit de institu┼úiile de credit.

├Än aceste condi┼úii, b─âncile risc─â s─â se transforme ├«n cei mai mari proprietari de locuin┼úe din Rom├ónia. C├óteva mii de propriet─â┼úi imobiliare se afl─â ├«n plin proces de executare silit─â, multe dintre ele, ├«n lipsa unui cump─âr─âtor, urm├ónd s─â r─âm├ón─â institu┼úiilor de credit. ÔÇ×Estim─âm c─â ├«n acest moment ├«n portofoliile b─âncilor ┼či institu┼úiilor finan┼úatoare se afl─â c├óteva sute de propriet─â┼úi imobiliare. Num─ârul propriet─â┼úilor preluate de c─âtre b─ânci este ├«ns─â ├«ntr-o continu─â cre┼čtere", spune pentru ÔÇ×Adev─ârul" Valentin Ilie, CEO al companiei de consultan┼ú─â imobiliar─â Coldwell Banker Affiliates of Romania.
El arată totdată că scenariul în care băncile vor provoca o inflaţie a ofertei de apartamente este puţin credibil. Cel mai probabil acestea vor fi vândute gradual, în funcţie de capacitatea de absorţie din momentul respectiv al pieţei imobiliare.

"Estim─âm c─â ├«n acest moment ├«n portofoliile b─âncilor se afl─â c├óteva sute de propriet─â┼úi imobiliare. Num─ârul propriet─â┼úilor preluate de c─âtre b─ânci este ├«ns─â ├«ntr-o continu─â cre┼čtere."
Valentin Ilie
CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania

Restanţele,în cifre

Valoarea restan┼úelor ├«nregistrate de popula┼úie ┼či firme la credite a ajuns la 19,4 miliarde de lei (4,62 miliarde de euro) la sf├ór┼čitul lunii iunie, ├«n cre┼čtere cu 43% fa┼ú─â de nivelul ├«nregistrat la jum─âtatea anului trecut.

Ponderea restanţelor în totalul împrumuturilor contractate de la bănci a ajuns la 9% în iunie, de la 6,43% în urmă cu un an.

Cele mai multe restan┼úe la credite apar┼úin bucure┼čtenilor ┼či firmelor din Capital─â, de 7,11 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), ├«ns─â cei mai ├«ndatora┼úi, ca pondere ├«n total credite contractate, sunt bistri┼úenii ┼či g─âl─â┼úenii.

Aproape 725.000 de persoane fizice ├«mprumutate la b─ânci ├«nregistreau la sf├ór┼čitul lunii iunie 1,04 milioane de restan┼úe mai vechi de 30 de zile, ├«n valoare cumulat─â de 6,65 miliarde de lei (1,58 miliarde de euro).

Sunt debitori care nu ┼či-au pl─âtit ratele la timp la dou─â sau chiar la mai multe ├«mprumuturi.

Cele mai multe ├«nt├órzieri ale popula┼úiei la plata ratelor sunt pentru creditele ├«n lei, urmate de cele la ├«mprumuturile ├«n euro, franci elve┼úieni ┼či dolari.

Cele mai multe restan┼úe ├«nregistrate de popula┼úie, de peste 4,67 miliarde de lei (1,11 milioane de euro), au ├«nt├órzieri de peste 90 de zile, iar cele scoase ├«n afara bilan┼úului dep─â┼česc 293 de milioane de lei (69,76 milioane de euro).

Cum s-a ajuns la executări silite. Istoria pieţei imobiliare

De la chiria┼č la stat la proprietar capitalist ┼či apoi la statutul de executat silit. ├Äntre ace┼čti termeni graviteaz─â scurta istorie a pie┼úiei imobiliare rom├óne┼čti. Despre o pia┼ú─â imobiliar─â ├«n Rom├ónia se poate vorbi abia dup─â 1990. Ace┼čtia sunt anii ├«n care apartamentele din blocurile comuniste, de┼úinute de stat, intr─â ├«n proprietatea fo┼čtilor chiria┼či contra unor pre┼úuri modice. S-a ajuns astfel la o situa┼úie atipic─â, ├«n care aproape to┼úi rom├ónii au devenit proprietari de locuin┼úe. ÔÇ×Acest lucru a avut loc ├«n contextul ├«n care transferul de proprietate s-a f─âcut f─âr─â a se apela la credite bancare ├«mpov─âr─âtoare, f─âr─â obliga┼úia de a asigura bunul dob├óndit ┼či pe fondul unor costuri de ├«ntre┼úinere sc─âzute", spune Bogdan Sergentu, ┼čeful departamentului de Evalu─âri ┼či Consultan┼ú─â al DTZ Echinox.

imageTimp de un deceniu pia┼úa imobiliar─â local─â a r─âmas ├«n adormire. Veniturile mici ale rom├ónilor ┼či lipsa de interes a investitorilor str─âini au f─âcut ca num─ârul de tranzac┼úii cu propriet─â┼úi s─â r─âm├ón─â sc─âzut, iar pre┼úurile s─â avanseze ├«n ritm de melc.

Un boom de patru ani

Abia ├«n 2004 au ap─ârut primele semne de schimbare. B─âncile ┼či-au deschis pungile pentru doritorii de case, iar un alt canal de finan┼úare a fost reprezentat de sumele tot mai mari trimise ├«n ┼úar─â de rom├ónii pleca┼úi la munc─â peste hotare. A urmat o perioad─â ├«n care pre┼úurile locuin┼úelor au luat foc. Abia ├«n 2006 apare conceptul de ÔÇ×apartamente noi", o idee care urma s─â devin─â extrem de popular─â. ÔÇ×├Än timp ce apartamentele vechi au r─âmas ┼úinta consumatorului final, cele noi au devenit vehicule investi┼úionale", aminte┼čte reprezentantul DTZ. Motorul din spatele pie┼úei de locuin┼úe noi a fost num─ârul mare de contracte semnate ├«nc─â din faza de proiect, la pre┼úuri care cre┼čteau de la o s─âpt─âm├ón─â la alta. Momentul de cotitur─â a venit ├«n 2008. Turbulen┼úele de pe pie┼úele financiare interna┼úionale ┼či-au f─âcut sim┼úite efectele ┼či ├«n economia rom├óneasc─â, iar printre primele pie┼úe care au capotat a fost cea reziden┼úial─â. Concret, ├«ntr-un singur an, pre┼úurile locuin┼úelor au suferit corec┼úii care au mers chiar p├ón─â la 45%. ├Än perioada 2006-2008, pre┼úurile nu au reflectat puterea real─â de cump─ârare a popula┼úiei din Bucure┼čti, sus┼úin anali┼čtii. ÔÇ×Cererea era estimat─â la c├óteva sute de mii de unit─â┼úi ┼či asta doar pentru Bucure┼čti. Realitatea era ├«ns─â c─â numai pu┼úini oameni ├«ndeplineau condi┼úiile financiare pentru a achizi┼úiona un apartament nou", comenteaz─â Bogdan Sergentu.

Dac─â ├«n 2007 sau ├«n 2008 pe pia┼úa local─â se ├«nregistrau numeroase tranzac┼úii, unele presupun├ónd achizi┼úionarea chiar ┼či a 200 de apartamente, anul acesta cea mai mare afacere din reziden┼úial a fost reprezentat─â de cump─ârarea unui ansamblu ├«n insolven┼ú─â, din zona Pipera, pentru 16,7 milioane de euro. De altfel ┼či num─ârul locuin┼úelor care vor fi construite anul acesta reflect─â regresul de propor┼úii al apetitului dezvoltarilor pentru construc┼úia de noi locuin┼úe.

Afaceri pe timp de criz─â

├Än 2011 vor fi gata numai 1.000 de apartamente, de patru ori mai pu┼úine dec├ót ├«n 2010, estimeaz─â reprezentan┼úii DTZ. Spre compara┼úie, ├«n 2008 ┼či 2009 au fost livrate circa 10.600 de locuin┼úe ├«n proiecte de mari dimensiuni.

├Än ceea ce prive┼čte v├ónz─ârile de locuin┼úe noi, estim─ârile companiei de consultan┼ú─â arat─â c─â anul trecut au fost ├«ncheiate tranzac┼úii care au vizat cump─ârarea a numai aproximativ 1.500 de apartamente. Nici 2011 nu este o perioad─â mai bun─â pentru v├ónz─âtorii de locuin┼úe, previziunile ar─ât├ónd un volum similar sau chiar sub cel din 2010.

Dezvoltatorii ├«┼či pun speran┼úa ├«n revirimentul general al economiei ┼či ├«n nevoia real─â a rom├ónilor de noi spa┼úii de locuit. Datele Institutului Na┼úional de Statistic─â arat─â c─â numai ├«n Bucure┼čti, la un num─âr de 1.944 milioane de locuitori ├«nregistra┼úi ├«n 2009, stocul de locuin┼úe era de 795.895 de unit─â┼úi vechi ┼či noi, adic─â de 409 la 1.000 de locuitori, sub media altor capitale din regiune.

"Cererea de locuin┼úe era estimat─â ├«n 2008 la c├óteva sute de mii de unit─â┼úi ┼či asta doar pentru Bucure┼čti. Realitatea era ├«ns─â diferit─â."
Bogdan Sergentu
┼čef departament DTZ

1.000 este num─ârul de apartamente noi care vor fi gata anul acesta.

Cum să-ţi cumperi un apartament de la bancă

Pentru a-┼úi achizi┼úiona un imobilt executat silit scos la licita┼úie de banc─â, trebuie s─â ai bani ghea┼ú─â ┼či s─â urmezi o serie de pa┼či greoi. Achizi┼úionarea unei locuin┼úe executate silit poate dura p├ón─â la patru luni. Exist─â ├«ns─â oric├ónd riscul ca debitorul s─â-┼či rec├ó┼čtige proprietatea, iar demersurile tale s─â fie anulate.

image

Avizierele primăriilor sunt pline de anunţuri de licitaţii organizate de bănci pentru bunurile rău-platnicilor executate silit  Foto: Lucian Muntean

Locuin┼úele executate silit de b─ânci se pot valorifica prin v├ónzare la licita┼úie public─â, v├ónzare direct─â sau prin alte mijloace admise de lege. Cel mai des ├«nt├ólnit─â metod─â este ├«ns─â licita┼úia. Pentru ├«nceput, executorul se va deplasa la locul unde este situat imobilul urm─ârit ┼či va ├«ncheia un proces-verbal, dup─â ├«ntocmirea c─âruia ├«l va soma pe datornic c─â, dac─â nu va pl─âti, se va trece la valorificarea bunului. Dac─â ├«n termen de 15 zile de la primirea soma┼úiei debitorul nu pl─âte┼čte datoria, executorul poate ├«ncepe procedura de v├ónzare.

Termenul stabilit pentru licita┼úie nu poate fi mai scurt de 30 de zile ┼či nici mai lung de 60 de zile de la afi┼čarea anun┼úului de v├ónzare. Po┼úi g─âsi anun┼úul de v├ónzare afi┼čat la sediul organului de executare, banca ├«n acest caz, la prim─âria ├«n a c─ârei raz─â teritorial─â este situat imobilul, dar ┼či la adresa locuin┼úei urm─ârite. De asemenea, executorul poate s─â anun┼úe licita┼úia ┼či prin intermediul altor mijloace de comunicare (de exemplu, anun┼úurile la mica publicitate). ├Än plus, toate b─âncile au sec┼úiuni specializate pe site pentru bunurile scoase la licita┼úie.

Publica┼úia de v├ónzare trebuie s─â cuprind─â pre┼úul imobilului, data, ora ┼či locul v├ónz─ârii la licita┼úie, precum ┼či faptul c─â ofertan┼úii sunt obliga┼úi s─â depun─â, p├ón─â la termenul de v├ónzare, o cau┼úiune reprezent├ónd 10% din pre┼úul de pornire.

Bani gheaţă pentru licitaţie

Dacă vrei să participi la o astfel de licitaţie, trebuie să transmiţi executorului bancar o ofertă de cumpărare. În plus, trebuie să depui în contul de consemnare, deschis la banca ce execută sau la o altă bancă indicată, o cauţiune în valoare de 10% din preţul de pornire a licitaţiei pentru imobilul respectiv.

├Än cazul ├«n care nu c├ó┼čtigi licita┼úia, po┼úi recupera suma depus─â ├«n urma unei cereri adresate executorului. V├ónzarea prin credit a unui bun scos la licita┼úie este aproape imposibil─â. Iar asta pentru c─â persoana care c├ó┼čtig─â licita┼úia trebuie s─â vireze banii pentru locuin┼ú─â ├«nainte de emiterea actului de adjudecare, iar banca ar trebui s─â elibereze suma din credit ├«nainte de a se constitui ipoteca ├«n favoarea sa, ceea ce nu este posibil.┬á

De┼či exist─â unele p├órghii legislative care permit acest lucru, pentru a evita eventualele situa┼úii conflictuale generate de contesta┼úii la executare, b─âncile nu accept─â asemenea imobile ├«n garan┼úie dec├ót dup─â trecerea unui anumit termen. Au fost ├«ns─â cazuri unde avansul prezentat la licita┼úie a fost considerat antecontractul necesar pentru ob┼úinerea creditului.

Prima licita┼úie, e┼čec garantat

Dac─â participi la prima licita┼úie pentru imobilul respectiv, pre┼úul de adjudecare trebuie s─â nu fie mai mic dec├ót cel de evaluare. ├Än caz contrar, v├ónzarea se am├ón─â la un alt termen, de cel mult 60 de zile. La noua licita┼úie, pre┼úul de pornire va cobor├« la 75% din cel la care a fost evaluat. V├ónzarea se va putea realiza chiar dac─â la licita┼úie particip─â o singur─â persoan─â care ofer─â pre┼úul de pornire. ├Än majoritatea cazurilor, b─âncile pornesc v├ónz─ârile de la 75% din pre┼úul de evaluare ├«ntruc├ót la prima licita┼úie nu se prezint─â nimeni. Dac─â nici la a doua licita┼úie nu se ob┼úine pre┼úul de pornire, ├«ncep├ónd cu a treia, imobilul poate fi v├óndut la cel mai mare pre┼ú oferit. De regul─â, dup─â un num─âr de licita┼úii e┼čuate, locuin┼úele executate silit ajung s─â fie v├óndute la 60-65% din pre┼úul de evaluare.

O procedură îndelungată

Ulterior ├«ntocmirii procesului-verbal al licita┼úiei, adjudecatarul imobilului trebuie s─â depun─â pre┼úul acestuia la dispozi┼úia executorului, ├«n termen de cel mult 30 de zile de la data v├ónz─ârii, ┼úin├óndu-se seama ┼či de cau┼úiunea depus─â ini┼úial pentru participarea la licita┼úie. Dup─â plata integral─â ┼či dup─â trecerea unui termen de 15 zile, ├«n care debitorul executat poate depune contesta┼úie, executorul bancar va ├«ntocmi actul de adjudecare ce serve┼čte ca titlu de proprietate ┼či va fi ├«nscris ├«n Cartea Funciar─â. Prin intabulare, vei dob├óndi dreptul de a dispune de imobilul cump─ârat.

Procedura poate fi una destul de ├«ndelungat─â, durata depinz├ónd de termenele ├«n care executorul ├«ndepline┼čte formalit─â┼úile impuse de lege ┼či de eventualele contesta┼úii la executare pe care le poate depune debitorul. Achizi┼úionarea unei locuin┼úe executate silit de c─âtre banc─â implic─â ┼či unele riscuri. Exist─â oric├ónd posibilitatea ca instan┼úa s─â dea c├ó┼čtig de cauz─â persoanei executate silit. ├Än acest caz, banca este obligat─â s─â repun─â ├«n drepturi vechiul proprietar, persoana care a achizi┼úionat locuin┼úa ├«n urma licita┼úiei pierz├ónd astfel dreptul de proprietate. Banca va returna banii ob┼úinu┼úi la licita┼úie, dar nu ┼či sumele investite deja ├«n renovarea locuin┼úei. De asemenea, exist─â riscul ca debitorul executat silit s─â nu vrea s─â p─âr─âseasc─â locuin┼úa. ├Än acest caz, noul proprietar va trebui s─â a┼čtepte evacuarea.

Acte necesare

Pentru a participa la licita┼úia organizat─â de banc─â, persoana interesat─â trebuie s─â fac─â dovada c─â a pl─âtit cau┼úiunea de 10% din pre┼úul de pornire ┼či s─â aib─â asupra sa actul de identitate pentru a se putea ├«ntocmi procesul-verbal ┼či actul de adjudecare.┬á

Rate nepl─âtite, cale sigur─â spre pierderea bunurilor

Cosmin Turcu

Anii trecu┼úi luau credite de sute de mii de euro, iar acum se afl─â ├«n incapacitate de plat─â ┼či b─âncile ├«i execut─â silit. Este drama a mii de rom├óni care au r─âmas f─âr─â bunuri, ├«n timp ce b─âncile ├«ncearc─â s─â-┼či recupereze banii prin scoaterea acestora la licita┼úie. Chiar dac─â pre┼úurile sunt cu 25% mai mici dec├ót valoarea la care sunt estimate imobilele, nu se ├«nghesuie ├«ns─â mul┼úi cump─âr─âtori, mai ales c├ónd printre oferte se g─âsesc terenuri sau imobile de sute de mii de euro.

image

Poate cea mai cunoscut─â exemplificare a drumului c─âtre pierderea propriei case este povestea interpretei Angela Similea. Problemele financiare ale cuplului Angela Similea - Victor Surdu ├«┼či au originea ├«ntr-un ├«mprumut, de 698.000 de euro, ob┼úinut ├«n februarie 2007, de c─âtre o societate comercial─â a lui┬áVictor Surdu, so┼úul artistei.

După moartea soţului său, artista Angela Similea a rămas cu foarte multe datorii, service-ul auto deţinut fiind executat silit   Foto:  Click!Parlamentarul nu a reu┼čit s─â-┼či achite datoriile la banc─â, a refinan┼úat acest ├«mprumut, astfel c─â datoria a ajuns la 714.319 de euro ┼či s-a angajat s─â restuie suma p├ón─â ├«n mai 2009. Dup─â acest termen, banca l-a mai p─âsuit de patru ori, p├ón─â ├«n februarie 2010, cu condi┼úia ca so┼úia sa s─â-i devin─â girant. ├Äntre timp Victor Surdu a decedat, ├«ns─â datoriile au r─âmas, iar bunurile ipotecate au fost sechestrate de institu┼úia de credit.

C├ónt─ârea┼úa a pierdut deja dou─â imobile ├«n favoarea unei b─ânci. Colegii de breasl─â spun, prin vocea interpretei de muzic─â popular─â Elena Meri┼čoreanu, c─â vor str├ónge bani pentru a o ajuta s─â dep─â┼čeasc─â momentul dificil.

Tot cu datoriile la b─ânci se lupt─â ┼či deputatul PDL Cristian Boureanu. ├Än luna martie a acestui an, Judec─âtoria Sectorului 1 a admis cererea de executare silit─â pentru ┼čapte propriet─â┼úi ale familiei Boureanu (cinci terenuri ┼či dou─â vile). Demersul b─âncii vine ca urmare a nepl─â┼úii la termen a ratelor pentru un credit de aproximativ 3,5 milioane de euro.

Pe l├óng─â vedete, mii de rom├óni din toat─â ┼úara se lupt─â cu acelea┼či probleme. Crez├ónd c─â va da lovitura prin turism, un client al BRD din Pite┼čti a solicitat un credit pentru a-┼či construi o pensiune ├«n comuna Arefu, pe care a dat-o ├«n folosin┼ú─â ├«n anul 2008. Criza ┼či lipsa de turi┼čti l-au lovit ├«n plin pe patron ┼či nu a mai putut pl─âti ratele la credit, motiv pentru care banca l-a executat silit ┼či pensiunea a fost scoas─â la v├ónzare la pre┼úul de 198.000 de euro, ├«n urm─â cu c├óteva luni.┬á

Lecţie de supravieţuire

Ionel Agrigoroaei (43 de ani) este cunoscut ├«n mediul de afaceri ie┼čean pentru cele trei falimente. A pierdut tot ┼či, de fiecare dat─â, un factor important ├«n declinul s─âu financiar l-au reprezentat datoriile c─âtre b─ânci. Prima dat─â i s-a ├«nt├ómplat ├«n 1993, cu o firm─â de confec┼úii. ÔÇ×R─âm─âsesem blocat cu banii ├«n stocuri ┼či fiindc─â n-am avut cum s─â pl─âtim banca, am intrat ├«n panic─â ┼či am v├óndut totul: ma┼čini, terenuri ┼či apartamentul ┼či am achitat toate restan┼úele. Acest hop putea fi evitat dac─â nu m─â gr─âbeam", ┼či-a amintit Ionel Agrigoroaei, care a dat iar─â┼či de necaz ┼čase ani mai t├órziu, tot ├«n domeniul confec┼úiilor.

├Än 1999 a r─âmas f─âr─â clien┼úi dup─â ce chinezii care ├«i f─âceau concuren┼ú─â la Ia┼či i-au copiat modelele de geci ┼či le-au v├óndut la jum─âtate de pre┼ú. ├Än ciuda acestui nou insucces, Agrigoroaei ┼či-a ├«ncercat norocul ┼či a treia oar─â tot ├«n confec┼úii, ┼či tot a treia dat─â a intrat ├«n faliment pentru c─â nu a mai avut cu ce s─â pl─âteasc─â angaja┼úii, b─âncile ┼či impozitele la stat. ÔÇ×Am f─âcut o gre┼čeal─â foarte mare. M-am axat prea mult pe un singur client, iar criza m-a prins cu sume foarte mari pe care le aveam de recuperat", a explicat Ionel Agrigoroaei.

Ie┼čeanul nu s-a l─âsat de afaceri, iar acum de┼úine o patiserie. Mai mult, ├«n urm─â cu dou─â luni a scris o carte intitulat─â ÔÇ×E┼čecul, un salt mare spre succes" ├«n care enumer─â lec┼úiile ├«nv─â┼úate. ÔÇ×Sunt c├óteva reguli pe care le-am deprins pe propria piele. Trebuie s─â ┼úii cu din┼úii secretul afacerii tale, s─â fii mereu atent ┼či s─â cite┼čti ┼či de 100 de ori ce acte semnezi cu banca", a ├«ncheiat ie┼čeanul.

Executat din gre┼čeal─â

G─âl─â┼úeanul Ionu┼ú Paraschiv (26 de ani) a fost ├«n pragul execut─ârii silite pentru credite pe care nu le-a contractat. ├Än urm─â cu patru ani, el a aflat c─â pe numele s─âu exist─â un contract de credit pentru suma de 12.000 de lei, contractat ├«n 2007 la BRD. ÔÇ×Am constatat cu stupoare c─â semn─âtura de pe contractul de credit nu-mi apar┼úine ┼či este falsificat─â", a declarat Ionu┼ú Paraschiv. Nu dup─â mult timp a aflat c─â este restan┼úier ┼či la BCR. ├Än pragul execut─ârii silite, g─âl─â┼úeanul a ob┼úinut ├«n instan┼ú─â anularea creditelor.┬á Vali Trufa┼ču

"Sunt c├óteva reguli pe care le-am deprins pe propria piele. Trebuie s─â ┼úii cu din┼úii secretul afacerii tale, s─â fii atent ┼či s─â cite┼čti ┼či de 100 de ori ce acte semnezi cu banca."
Ionel Agrigoroaei
om de afaceri

image


Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite