Asigurarea obligatorie a caselor are norme noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile operează a 18-a modificare a legislaţiei prin care vom fi obligaţi să ne asigurăm locuinţele împotriva calamităţilor naturale.Asigurarea obligatorie a locuinţelor se referă strict la despăgubiri în cazul unor cutremure, inundaţii sau alunecări de teren, care se vor acorda după reguli noi.

Mai citeşte şi:
adevarul.es Reduceri de sute de mii de euro la case


Conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor  (CSA) a anunţat ieri, în cadrul unui seminar, că legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost deja modificată de 17 ori, iar iniţiatorul, Ministerul Administraţiei şi Internelor, este în curs de a aduce noi amendamente documentului. Un nou set de norme de aplicare a legislaţiei a fost publicat în Monitorul Oficial la 2 iunie 2009.

Ce trebuie să facă asigurătorii

Companiile de profil trebuie să se autorizeze şi să devină membri ai unui Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), în numele căruia respectivele societăţi vor încheia poliţele de asigurare. PAID va fi o societate comercială cu personalitate juridică şi cu profil de asigurare-reasigurare.

În cadrul Pool-ului, societăţile asigurătoare vor deveni acţionari, dar niciuna dintre ele nu va avea dreptul de a deţine mai mult de 15% din acţiuni. Se pare că asigurările obligatorii vor fi o afacere bună pentru societăţile de asigurare, deoarece există deja o tendinţă de suprasubscriere a ofertei de acţiuni.

Ce vor face beneficiarii

În cazul producerii daunei, asiguratul trebuie să anunţe evenimentul la compania de asigurare la care este arondat în maximum 60 de zile. Concomitent, asiguratul va depune şi o cerere scrisă pentru a fi despăgubit.

Potrivit estimărilor CSA, în România există 8,2 milioane de locuinţe, dintre care 70% au structuri din beton şi pereţi exteriori din materiale tratate chimic sau termic (sunt de tip „A“), iar 30% au pereţii din materiale slabe, lipsite de rezistenţă.

Astfel că un eventual nou cutremur ar produce stricăciuni la circa 350.000 de locuinţe, mai ales că acţiunile de consolidare nu au avut până în prezent eficienţa scontată.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite